Η Τουρκία ονειρεύεται… την έκδοση του Γκιουλέν

Επιμένει ο Τσαβούσογλου για συμφωνία με τις ΗΠΑ! Η Αγκυρα συνεχίζει τις επιδρομές στο βόρειο ΙράκΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τρόπους για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία φέρεται ότι αναζητούν οι Αμερικανοί, όπως ισχυρίστηκε τουλάχιστον η Αγκυρα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου! «Στην Αργεντινή ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν ότι εργάζονται για την έκδοση του Γκιουλέν και άλλων προσώπων» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στην τελευταία διάσκεψη του G20, όπου συναντήθηκαν και συζήτησαν οι δύο ηγέτες πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Αν και είναι γνωστό ότι η Τουρκία σχεδόν… εμμονικά επιδιώκει την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, καθώς τον θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος, οι Αμερικανοί αρνούνται να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα.

Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα διεμήνυσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης του ιμάμη, ακόμη κι αν η υπόθεση συνδεθεί με το πλαίσιο των προσπαθειών χαλάρωσης των πιέσεων της Αγκυρας προς τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη. Παρ’ όλα αυτά, πριν από περίπου μία εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε πως η Τουρκία θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό με στόχο την καταπολέμηση των πηγών χρηματοδότησης των γκιουλενιστών.

Ενώ συμβαίνουν αυτά στο μέτωπο της αντιμετώπισης του ιμάμη Γκιουλέν, που σήμερα αποτελεί τον Νο 1 στόχο της Τουρκίας, στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας έπληξαν θέσεις της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PKK στο βόρειο Ιράκ το Σάββατο. Κίνηση που κατέδειξε ουσιαστικά την πρόθεση της Αγκυρας να συνεχίσει να αψηφά τις διαμαρτυρίες της Βαγδάτης, η οποία καταγγέλλει ότι οι επανειλημμένες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές παραβιάζουν την ιρακινή εθνική κυριαρχία και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων. Η τουρκική επιθετικότητα αποτυπώνεται όμως και στη βόρεια Συρία, όπου και εκεί στόχος παραμένουν οι Κούρδοι.

Την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη νέα επίθεση που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν στη βόρεια Συρία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία σημείωσε το Σάββατο πως η Αγκυρα πρέπει να απόσχει από κάθε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα