Πίσω τα δώρα στο Δημόσιο

Το Στ΄τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις άγριες περικοπές

Η Ολομέλεια θα έχει τον τελικό λόγο. Αρχίζει νέα διεκδίκηση αναδρομικών, που όμως πρέπει να κατοχυρωθούν πριν από το τέλος του έτους

Η αίτηση που πρέπει να καταθέσουν τωρα οι δημόσιοι υπάλληλοιΗ Θέση μας: Τρομοκρατία και στοχοποίηση

Διαβάστε επίσης:

►Βλέπουν «ΟΛΑ» πίσω από το χτύπημα

►Εδειξε Τσίπρα για την επίθεση ο Κυριάκος

►Η γραμματέας του Φρουζή αποκαλύπτει:«Η κόλαση που έζησα με εξευτελισμούς, χαστούκια και σεξουαλική παρενόχληση»

►Μαρέβα: Θαυμάζω τη Μισέλ Ομπάμα γιατί είναι ταπεινή όπως εγώ

►Η Ελλάδα πεθαίνει! 432.000 λιγότεροι μαθητές το 2035

►Αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα έως Παρασκευή!

Κόλαφος ΣτΕ για τα δώρα στο Δημόσιο

Αντισυνταγματική η κατάργησή τους, σύμφωνα με το ΣΤ’ Τμήμα, αναμονή για την ετυμηγορία της Ολομέλειας

Bόμβα» από το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο βάζει φρένο στις περικοπές σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Η σύνθεση του τμήματος έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν με τον νόμο 4093/12 (δεύτερο Μνημόνιο) και άρχισαν να ισχύουν από 1/1/2013, καθώς αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και στις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Πλέον τον λόγο έχει η Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία θα κρίνει αμετάκλητα τις περικοπές σε δώρα και επίδομα αδείας για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για νέες διεκδικήσεις αναδρομικών.

Εναλλακτικές

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών, «ο νομοθέτης όφειλε αποφαινόμενος τεκμηριωμένα για την αναγκαιότητα του μέτρου να εξετάσει την ύπαρξη τυχόν εναλλακτικών επιλογών και να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς για τον επιδιωκόμενο δημόσιο σκοπό της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και εάν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης περικοπής αποδοχών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων, αθροιζόμενες με τις επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, και συνδυαζόμενες με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω του επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Για πολλοστή φορά

Οι δικαστές, αν και αναγνωρίζουν ότι ο νομοθέτης εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημόσιου συμφέροντος, σημειώνουν: «Με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή των αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε θεσπίζεται πλέον με αυτήν όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».

Και προσθέτουν ότι «επιδόματα εορτών και αδείας συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από τον μισθό του καθενός».
Οι ανώτατοι δικαστές καταλήγουν ότι «ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορόρητα του μέτρου εν όψει και της διαπίστωσης ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα».

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ 

Γελοίο κράτος!

Κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτονται νέες πτυχές του εγκλήματος των Μνημονίων.

Δεν ήταν μόνο η συστημένη παράδοσή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Αποδεικνύεται τώρα ότι πρόχειρα και παράνομα κόπηκαν μισθοί, παροχές και επιδόματα για να ικανοποιηθούν οι δανειστές.
Η φτωχοποίηση που επιβλήθηκε δεν ήταν μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά και αντίθετη στους νόμους. Και τώρα το κράτος τρέχει…

Ομως, μέχρι να επιστρέψει αυτά που κακώς κόπηκαν, πόσοι ακόμα θα έχουν καταστραφεί οικονομικά και πόσοι συνταξιούχοι θα έχουν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο; Αυτά τα εγκλήματα δεν διαγράφονται όσα αναδρομικά και αν δοθούν.

Δ. Ριζούλης

«Αίτηση στις υπηρεσίες και αγωγή στα δικαστήρια»

Η δικηγόρος – εργατολόγος Μαρία Τσίπρα (φωτό), με την οποία επικοινωνήσαμε για να μας ενημερώσει ποια βήματα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μας επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Πρώτα από όλα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας, η οποία, από τη στιγμή που θα εκδοθεί, θα είναι δεσμευτική και θα ισχύει για όλους. Τον τελευταίο καιρό όμως το ΣτΕ εκδίδει αποφάσεις στις οποίες δεν αναγνωρίζει αναδρομικότητα για λόγους δημοσιονομικούς αλλά ισχύ από την ώρα της έκδοσης της απόφασης.

Γι’ αυτό θα πρότεινα δύο επιλογές στους εργαζομένους του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να πάνε στις υπηρεσίες τους και να κάνουν αίτηση ζητώντας να μην παραγραφούν οι απαιτήσεις τους.

Σε αυτήν την περίπτωση κατοχυρώνουν για ένα εξάμηνο τις απαιτήσεις τους. Εάν δεν το κάνουν αυτό, θα χάσουν δύο χρόνια δώρα και επίδομα αδείας, διότι θα παραγραφούν οι απαιτήσεις τους για τα έτη 2013 και 2014. Γι’ αυτό θα τους συμβούλευα άμεσα, μέχρι τέλος του χρόνου, να καταθέσουν την αίτηση. Το δεύτερο είναι η αγωγή για τα αναδρομικά, μια και υπάρχει περίπτωση η απόφαση να αναγνωρίζει αναδρομικά μόνο σε όσους έχουν κάνει προσφυγή».

Να σημειώσουμε ότι, όπως μας ενημέρωσε η κυρία Τσίπρα, η απόφαση του τμήματος του ΣτΕ βγήκε με ψήφους 7-6 και πλέον όλα θα κριθούν στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», εκατοντάδες δημοτικοί υπάλληλοι έχουν καταθέσει αιτήσεις μέχρι τώρα για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα στο δώρο Χριστουγέννων – Πάσχα και στο επίδομα αδείας, ενώ το ίδιο πλέον αναμένεται να πράξουν οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, μια και η κατάθεση της αίτησης στο τμήμα μισθοδοσίας τους είναι απλή και χωρίς κόστος. Σε αυτή πρέπει να αναγράφεται ότι αιτούνται να τους καταβληθούν τα ποσά από το 2013 έως το τέλος του 2018 και από τον Ιανουάριο του 2019 να τους καταβάλλονται κανονικά.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα