Ρώσος πρέσβης: Λήξαν το θέμα των απελάσεων, μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις

Τι είπε ο Ρώσος πρέσβης για τα όπλα, το Σκοπιανό,την Εκκλησία, τις επενδύσεις

Σε φάση εξομάλυνσης βρίσκονται οι σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία, όπως προέκυψε από τη χθεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων του πρέσβη της ρωσικής ομοσπονδίας στην Αθήνα. 

Ο Αντρέι Μασλόφ προσπάθησε παράλληλα να διασκεδάσει τους ελληνικούς φόβους για τις στενές στρατιωτικές σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, υποστηρίζοντας (χωρίς πάντως να πείθει) ότι οι S-400, οι οποίοι θα πουληθούν στην Αγκυρα, είναι αμυντικό πολεμικό σύστημα και όχι επιθετικό, επομένως αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα!

Με κατηγορηματικό τρόπο ο πρέσβης ξεκαθάρισε ότι τα σύννεφα στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας διαλύθηκαν και σε αυτό συνετέλεσε η πρόσφατη συνάντηση των Τσίπρα και Πούτιν. Οσο για το θέμα των απελάσεων Ρώσων διπλωματών που είχε προκαλέσει την πρόσφατη κρίση, σημείωσε: «Εκλεισε αυτή η σελίδα, το ξεπεράσαμε».

Ενδιαφέρον έχουν όσα ανέφερε ο κ. Μασλόφ για το Σκοπιανό. Η πιθανή κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα επηρεάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η διαφωνία της Μόσχας δεν έχει να κάνει με το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

Οσον αφορά την πρόσφατη εκκλησιαστική κρίση μεταξύ Πατριαρχείου Μόσχας και Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας, ο κ. Μασλόφ σημείωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στα εκκλησιαστικά ζητήματα, όμως ανησυχεί για τις διώξεις πιστών και κληρικών. Ανέφερε δηκτικά ότι το Φανάρι νομιμοποίησε τους σχισματικούς και πρόσθεσε ότι όσον αφορά το Αγιον Ορος δεν θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις, πλην μιας μικρής μείωσης του αριθμού των προσκυνητών.

Οι πιο ενδιαφέρουσες δηλώσεις αφορούσαν την οικονομία. Ο Ρώσος πρέσβης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και των υποδομών, ενώ πρώτος στόχος στη λίστα της Μόσχας φαίνεται ότι είναι τα περιφερειακά λιμάνια.
Ο έμπειρος διπλωμάτης, όμως, φρόντισε να πετάξει και τη σπόντα του: «Ενδιαφερόμαστε για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά οι διαγωνισμοί καθυστερούν. Εμείς περιμένουμε, όμως δεν προχωράνε οι διαδικασίες και δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις». Εν ολίγοις, αν θέλετε επενδύσεις, σοβαρευτείτε.