Με ευρύτατη πλειοψηφία ο διορισμός της Θάνου!

Αναλαμβάνει επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρά τις κραυγές Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ. και Ποταμιού που καταψήφισανΜε ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρά τις κραυγές της Ν.Δ., της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού, που ήταν και τα μόνα κόμματα που καταψήφισαν. Η κυβερνητική πρόταση εξασφάλισε τις θετικές ψήφους όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και της Χρυσής Αυγής και της Ενωσης Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Η κυρία Θάνου έδωσε την απάντησή της στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομισιόν -με την οποία εκτέθηκε συνολικά η χώρα, ζητώντας να μπλοκαριστεί ο διορισμός της- ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση του προϊσταμένου του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού «ασφαλώς δεν είναι πολιτική και πολύ περισσότερο δεν είναι θέση κομματική».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε τη Ν.Δ. να αποσύρει την επίμαχη επιστολή, με τον Μάκη Βορίδη να επιμένει στις γνωστές θέσεις του δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο, ίσως λόγω της σχέσης του με το Αργος (που ελέγχεται από την Επιτροπή) και του αφεντικού του, του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, του οποίου είναι (και) συνήγορος. Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της κυρίας Θάνου δεν προσκρούει σε κανένα τυπικό ή ουσιαστικό κώλυμα, υπογράμμισε για τη «γαλάζια» επιστολή: «Ανοίγει θέματα και θα μετανιώσετε γι’ αυτήν».

Οσο για τη Ν.Δ., τόσο διά στόματος του κ. Βορίδη όσο και μέσω ανακοίνωσης, αφού επιτέθηκε προσωπικά στην κυρία Θάνου, έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι αυτή η επιλογή δεν τη δεσμεύει, εάν γίνει κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε τσιφλίκι του» ανέφερε επί λέξει η Πειραιώς. Εύλογα όμως αναρωτιέται κανείς, έτσι εννοεί η Ν.Δ. τον… σεβασμό στους θεσμούς;

Στη διάρκεια συνομιλίας της με δημοσιογράφους και στην ερώτηση αν ανησυχεί ότι η Ν.Δ., όταν αναλάβει, θα την αποπέμψει, η κυρία Θάνου απάντησε: «Δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου παρά μόνο αν εγώ παραιτηθώ».

Δυσφορία με την πρόταση τοποθέτησης της κυρίας Θάνου στην -τουλάχιστον αναποτελεσματική επί θητείας Κυριτσάκη- Επιτροπή Ανταγωνισμού ένιωσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον Β. Βενιζέλο να αφήνει ανοίκειες αιχμές: «Κάποιοι εγκαταλείπουν το σκάφος λίγο πριν από τη βύθιση και αναζητούν σχέσεις μακράς θητείας». Μάλιστα, διατύπωσε και το πρωτοφανές ερώτημα στην κυρία Θάνου, αν παραιτηθεί όταν έρθει η επόμενη κυβέρνηση, προκαλώντας τη μήνη του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος μίλησε για «απρέπεια». Αυτή η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση και της ίδιας της ανώτατης δικαστικού, που ξεκαθάρισε ότι δεν είναι κομματικό ούτε πολιτικό στέλεχος, ενώ πρόσθεσε ότι θα αναλάβει τον νέο ρόλο της με ανεξαρτησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα.

Οσο για τον Σπύρο Λυκούδη του Ποταμιού, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική υπέρβαση», ωστόσο εξήρε την προσωπικότητα και τη διαδρομή της ανώτατης δικαστικού.

Υποπτο δημοσίευμα των «Financial Times»

Ακόμα ένα ύποπτο δημοσίευμα, αυτή τη φορά κατά της Βασιλικής Θάνου, φιλοξενήθηκε στους «Financial Times» την ημέρα που η Βουλή ενέκρινε την τοποθέτησή της ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σκοπός του οποίου ήταν να εκθέσει την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Οι διαθέσεις του άρθρου αυτού γίνονταν σαφείς από τον τίτλο του, καθώς αναφερόταν στην κυρία Θάνου ως «σύμβουλο του Τσίπρα» και ουσιαστικά επέκρινε την τοποθέτηση της πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου ως επικεφαλής μιας ανεξάρτητης Αρχής. Οι «FT» επικαλούνται δηλώσεις της ίδιας της κυρίας Θάνου, που δημοσιεύτηκαν το 2009 στα «Δικαστικά Νέα» και στις οποίες υποστήριζε ότι οι συνταξιούχοι δικαστικοί δεν θα πρέπει να διορίζονται σε ανεξάρτητες Αρχές…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα