Μισόλογα με τις διορθώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης!

Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι δεν υπάρχει λάθος με το χαράτσι, παρ’ όλα αυτά τρέχει να κάνει «τεχνικές αλλαγές»Τεχνικό ζήτημα» χαρακτηρίζει τη ρύθμιση της τροπολογίας για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) το υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν προκαλεί μεταβολές για τους συνταξιούχους και δεν έχει σχέση με τις αιτιάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη (έχει ζητήσει τη διακοπή της και την επιστροφή αναδρομικών). Την ίδια στιγμή όμως επιβεβαιώνεται ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς, με νομικούς κύκλους να κάνουν λόγο για προχειρότητα ακόμα και στη διατύπωση της διάταξης, που ενδέχεται να εγείρει εκ νέου θέματα δικαστικής φύσεως. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά (ούτε θα είναι η τελευταία) που το υπουργείο τρέχει με χρονική καθυστέρηση να διορθώσει «τεχνικά λάθη» στα μνημονιακά χαράτσια.

Με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα στο χθεσινό φύλλο της «δημοκρατίας», κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε προχθές το βράδυ διευθετείται ότι η ΕΑΣ θα παρακρατείται στο ποσό των κύριων συντάξεων όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τον επανυπολογισμό και όχι στο ποσό της προσωπικής διαφοράς η οποία θα συνεχίσει να καταβάλλεται. Επί της ουσίας, τόνιζαν, με τη ρύθμιση δεν προκαλούνται ούτε μειώσεις ούτε αυξήσεις.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος όσον αφορά την τροπολογία ανέφερε: «Σκοπός είναι να διατηρηθούν ακέραιες στο ύψος που καταβάλλονταν οι συντάξεις. Αυτόν τον σκοπό έχει αυτή η διάταξη, οι τυχόν διαφορές να καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό». Δεν υπάρχει περίπτωση επηρεασμού των αποθεματικών του ΕΦΚΑ, πρόσθεσε, διότι είναι λογαριασμοί που εισπράττει για τον ΕΟΠΥΥ και το ΑΚΑΓΕ.

Ωστόσο με την τροπολογία επιβεβαιώνεται ότι δεν είναι στις κυβερνητικές προθέσεις ο τερματισμός της ΕΑΣ. Η εισφορά, βάσει πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη, πρέπει να καταργηθεί και να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου από τις 10 Φεβρουαρίου 2017 και έπειτα, όπως προβλέπεται από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επίσης, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η τροπολογία είναι πρόχειρη ακόμα και στη διατύπωσή της, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα δικαστικής φύσεως («από 1/1/2019 η ΕΑΣ υπολογίζεται στο ποσό της κύριας σύνταξης, όπως αυτό διαμορφώνεται σύμφωνα με τις… ειδικώς οριζόμενες διατάξεις»!). Για τον λόγο αυτόν, αναμένουν να δουν τα ενημερωτικά σημειώματα που θα αποσταλούν στους συνταξιούχους, αποτυπώνοντας τον επανυπολογισμό.

Ωστόσο χθες έγινε γνωστό ότι τα ενημερωτικά θα… αργήσουν! Ωσπου, λοιπόν, να αποδοθούν και να διασταυρωθεί η ορθότητα -ή μη- του επανυπολογισμού, το ενδεχόμενο να κληθούν ξανά τα ανώτατα δικαστήρια να πάρουν θέση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Εν τω μεταξύ, στις 23 Ιανουαρίου 2019 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν οι αιτήσεις σωματείων συνταξιούχων κατά της άρνησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (του 2015), που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων του 2012.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα