Προϋπολογισμός λιτότητας και ο φετινός για τη δημόσια Υγεία

Τι λέει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τις παροχέςΛιτός είναι και ο φετινός προϋπολογισμός για την Υγεία αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μικρός, γύρω στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται γύρω στο 7% και τα όρια ασφάλειας κάθε συστήματος Υγείας βρίσκονται στο 6%. Οπως ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ: «Συμπερασματικά ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί τη διατήρηση των αυξημένων δαπανών ιδιωτικής περίθαλψης, με αναλογία δημόσιων προς ιδιωτικές δαπάνες 60% προς 40%». 

Ειδικότερα ο προϋπολογισμός για το 2019 είναι 3,139 δισ. ευρώ από 2,897 δισ. ευρώ που ήταν το 2018. Οι δημόσιες επενδύσεις είναι στα 60.000.000 ευρώ, πολύ μικρές για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας».

«Η επιβάρυνση των πολιτών για την υγεία τους εξακολουθεί να είναι μεγάλη, στερεί από πολλούς πολίτες φάρμακα και εξετάσεις, με τελικό αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της υγείας τους και το μεγάλο κοινωνικό κόστος το οποίο επιφέρει» αναφέρει ο ΠΙΣ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που αναφέρει ότι από τα χρήματα που έχει κόψει από τα δημόσια νοσοκομεία δίνει 30.000.000 ευρώ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ η κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ παραμένει σταθερή, που σημάνει ότι ούτε φέτος ο οργανισμός θα μπορέσει να πληρώσει τα πολλαπλά χρέη του προς τα δημόσια νοσοκομεία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα