Δυσαρέσκεια κατά Ξανθού για τις δαπάνες στα φάρμακα

Σφοδρή αντίδραση των βιομηχάνων του κλάδουΤην έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προκάλεσαν οι αναφορές του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο σύνδεσμος διευκρινίζει ότι η ενίσχυση της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο με 190.000.000 ευρώ, που ανέφερε ο υπουργός Υγείας, προέρχεται αποκλειστικά από τα ποσά τα οποία επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρίες με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). «Η Πολιτεία δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ σε αυτή την ενίσχυση» ξεκαθαρίζει ο ΣΦΕΕ.

Ανασφάλιστοι

Επίσης, η κάλυψη των 852.000 ανασφάλιστων με 205.000.000 ευρώ, που ανέφερε ο κ. Ξανθός, γίνεται αποκλειστικά με τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρίες με τη μορφή clawback. «Η Πολιτεία και πάλι δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακα των ανασφαλίστων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μέγεθος των χρηματικών επιστροφών από τη φαρμακοβιομηχανία κατά το 2018 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 1,4 δισ. ευρώ» διευκρινίζει ο ΣΦΕΕ.

Μάλιστα, ο σύνδεσμος χαιρετίζει τη φροντίδα που δείχνει η Πολιτεία για τους ανασφαλίστους και το 2019 καθώς και τη μείωση της συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες χρόνιων πασχόντων, ωστόσο επισημαίνει: «Απουσιάζει παντελώς η ενημέρωση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η παροχή αυτή. Δεν ακούσαμε ότι η Πολιτεία θα αυξήσει τη δαπάνη με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τις προτεραιότητες της κοινωνικής της πολιτικής». Και καταλήγει: «Είναι αδύνατον και αυτό το βάρος να πέσει πάλι στους ώμους της βιομηχανίας με τη μορφή αυξημένων επιστροφών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα