Αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια

Παυλόπουλος: Δεν μπαίνουν στην Ε.Ε. χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιοΑυστηρό μήνυμα από την καρδιά της Ευρώπης έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στα Σκόπια. «Οι θύρες της Ευρώπης είναι ανοιχτές αλλά υπό τον όρο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της Ιστορίας» τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει κανόνες. Δεν μπορεί μία χώρα να γίνει μέλος της Ε.Ε. αν δεν λύσει προηγουμένως τις διαφορές που έχει με άλλα κράτη και ιδίως με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αυτό πρέπει να γίνει με γνώμονα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. αν δεν σέβεται στο ακέραιο το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέρος του οποίου είναι το διεθνές δίκαιο».

Την ίδια ώρα, νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ., με αφορμή τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές της ΠΓΔΜ. Με αυτές, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ζητούν να διευκρινιστεί στον συνταγματικό νόμο της γείτονος αυτό που, ούτως ή άλλως, προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα, αλλά μόνο υπηκοότητα, οπότε καταρρέει με πάταγο και το τελευταίο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη».

Απάντηση από Ν.Δ.

Απαντώντας η Πειραιώς, σημείωσε ότι «δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει και καμία τροπολογία δεν μπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς. Αν μπορούσε, ο κ. Ζάεφ και οι Σκοπιανοί συμπολίτες του δεν θα πανηγύριζαν ήδη ότι τους αναγνωρίστηκε η δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υποδαυλίζει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, ας ρίξουν μια ματιά στο προοίμιο του σκοπιανού συντάγματος και στο άρθρο 36, το οποίο αναφέρεται ακόμη και σε “μακεδονικό” κράτος».

Στο μεταξύ, σε νέες γελοίες δηλώσεις, στο πλαίσιο προσωπικών τους παιχνιδιών, προχώρησαν χθες οι βουλευτές Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων και Χάρης Θεοχάρης, η νέα μεταγραφή της Ν.Δ., σχετικά με το Σκοπιανό και τη στάση που θα κρατήσουν. «Εχω δηλώσει δεκάδες φορές ότι καταψηφίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών, διαβάζοντας μόνο την πρώτη παράγραφο που κάνει λόγο για Βόρεια Μακεδονία. Πιστεύω στην ψήφο κατά συνείδηση, δεν πιστεύω ότι οι κομματικές γραμμές κάνουν καλό στη δημοκρατία μας» δήλωσε ο κ. Σαρίδης, ο οποίος υπερψήφισε προχθές τον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε, μάλλον προετοιμάζοντας την κωλοτούμπα: «Δεν αλλάζω θέση στο Σκοπιανό, αυτή τη θέση θα μεταφέρω και στη Νέα Δημοκρατία, στα όργανά της, και δημοκρατικά θα αποφασίσουμε τη στάση του κόμματος, η οποία μας δεσμεύει όλους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα