Τίτλοι τέλους στο θρίλερ με τον ιταλικό προϋπολογισμό

Βρυξέλλες και Ρώμη κατέληξαν στη βάση «προφορικής» συμφωνίας, με τις δύο πλευρές να νιώθουν νικήτριεςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τελικά καμιά από τις δύο πλευρές δεν τράβηξε το σχοινί. Αλλωστε, όπως σημείωναν πολιτικοί αναλυτές το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κανείς στις Βρυξέλλες -παρά τις απειλές- δεν θα ρίσκαρε να βάλει «βόμβα» στην ήδη ασταθή τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Βρυξέλλες και Ρώμη κατέληξαν στη βάση “προφορικής” συμφωνίας επί του σχεδίου του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019» έγραφε χθες ο ιταλικός Τύπος, ρίχνοντας ουσιαστικά… τίτλους τέλους στο πολιτικοοικονομικό θρίλερ, στο οποίο τον τελευταίο καιρό πρωταγωνιστούσαν οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο.
Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η επιβεβαίωση του deal από την Κομισιόν.

«Αποφύγαμε τη διαδικασία κυρώσεων, αλλά δεν ενδώσαμε σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, διαφυλάξαμε τον όλο σχεδιασμό του» τόνιζε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στη διάρκεια παρέμβασής του στη Γερουσία.

Επιπλέον είπε: «Με την υποστήριξη των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία παρενέβην για να ξαναβρεθεί το νήμα του διαλόγου και να μην πληγεί η μεταρρυθμιστική δράση μας».

Πάντως, το ουσιαστικότερο όλων για τους Ιταλούς δεν ήταν άλλο από το ότι αποφεύχθηκε «η διαδικασία επιβολής κυρώσεων», τις οποίες κράδαιναν πάντως έως την τελευταία στιγμή οι Ευρωπαίοι, ώστε να συμμορφωθούν δημοσιονομικά οι Ιταλοί.

Να θυμίσουμε ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το επόμενο έτος θα ανέλθει στο 2,04% του ΑΕΠ και όχι στο 2,4%, όπως είχε οριστεί αρχικά από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Μοσκοβισί: «Δεν είναι και ιδανική»

Στην αντίπερα όχθη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για το θέμα, η συμφωνία «δεν είναι ιδανική», αλλά αναστέλλει την επιβολή μέτρων. Οπως τόνισε δε η Ιταλία «έκανε μακρύ δρόμο» και άφησε κατά μέρος την ακραία ρητορική της, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία αποτρέπει την επιβολή μέτρων υπό τον όρο ότι «τα μέτρα που προτείνονται θα εφαρμοστούν πλήρως».

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η συμφωνία αποδεικνύει ότι η Επιτροπή δεν είναι ο εχθρός του ιταλικού λαού, ενώ αυτό που μένει τώρα είναι το τυπικό σκέλος, δηλαδή οι αλλαγές που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενταχθούν σε συνολική τροπολογία στον προϋπολογισμό, η οποία θα ψηφιστεί από τη Γερουσία τις επόμενες ημέρες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα