Facebook: Εγινε Big Brother για δημοφιλείς πλατφόρμες;

Η εταιρία αρνείται ότι επέτρεψε να διαρρεύσουν προσωπικά στοιχεία των χρηστών σε Microsoft, Amazon, NetflixΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Nέο σκάνδαλο μεγατόνων ξέσπασε για το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μετά το ρεπορτάζ των «New York Times» που αποκάλυψε ότι το 2017 το facebook έδωσε πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων των χρηστών του, μεταξύ των οποίων και σε μηνύματα, σε εταιρίες-κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Amazon, το Netflix και το Spotify.

Πρόκειται για τη δεύτερη τεράστιας σημασίας υπόθεση υποκλοπών στοιχείων από χρήστες, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica, πριν από μερικούς μήνες. Τώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, το facebook φέρεται ότι επέτρεψε στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft να βλέπει τα ονόματα σχεδόν όλων των φίλων των χρηστών του μέσου, φυσικά χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Και στη Yahoo

Παράλληλα, επέτρεψε στις δικτυακές πλατφόρμες ψυχαγωγίας Netflix και Spotify να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα των χρηστών, ενώ άφησε την Amazon να αποκτήσει ονόματα χρηστών και πληροφορίες επικοινωνίας μέσω των φίλων τους. Επίσης, φέρεται ότι επέτρεψε στη Yahoo να διαβάζει τις αναρτήσεις φίλων χρηστών.

Η Facebook Inc προχώρησε χθες σε διάψευση του ρεπορτάζ, ανακοινώνοντας ότι ουδέποτε έδωσε σε ορισμένες εταιρίες πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του χωρίς την έγκρισή τους. Διευκρίνισε ότι αυτό που έκανε ήταν να βοηθά τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο facebook ή σε συγκεκριμένες λειτουργίες σε συσκευές και πλατφόρμες που έχουν φτιάξει άλλες εταιρίες, όπως οι Apple, Amazon, Blackberry και Yahoo, που είναι γνωστές ως διασυνδεδεμένοι εταίροι.

Η εταιρία σημείωσε ότι αυτοί οι εταίροι είχαν πρόσβαση σε μηνύματα, αλλά οι χρήστες «θα έπρεπε πρώτα να έχουν ξεκάθαρα συνδεθεί (sign in) στο facebook», προτού χρησιμοποιήσουν μια λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων ενός εταίρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, διέκοψε σχεδόν όλες αυτές τις συνεργασίες τούς τελευταίους μήνες, εκτός από αυτήν με την Apple και την Amazon.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica η αξιοπιστία της εταιρίας έχει πληγεί σοβαρά, ενώ και αυτό το «χτύπημα» αναμένεται να αποτυπωθεί στη χρηματιστηριακή αξία της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα