Πρόβα σύρραξης στο Αιγαίο

Αγριες προκλήσεις της Αγκυρας ως απάντηση στον ναύαρχο Αποστολάκη

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Ο Ερντογάν δοκιμάζει τις αντοχές της ΕλλάδαςΗ Θέση μας: Ευτελισμός της Βουλής

Διαβάστε επίσης:

►Εμφάνιση… προέδρου από τον αντιπρόεδρο Αδωνι!

►Η Μαρίνα Πατούλη μπαίνει «σφήνα» στον εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας

►Αύξηση των ανέργων κατά 86.175 τον Νοέμβριο

►Παράταση δύο μήνες του νόμου Κατσέλη!

►Στουρνάρας όπως Σόιμπλε! Επιμένει ότι έπρεπε να κοπούν οι συντάξεις

Μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων από το καθεστώς του «σουλτάνου» και με μεταφορά αεροπλάνων από άλλες βάσεις

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στο Αιγαίο, με την προκλητικότητα να χτυπάει «κόκκινο» και την πολεμική ρητορική να συνεχίζεται από τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επανέλαβε τα περί «γαλάζιας πατρίδας» και τα περί μη αποδοχής «τετελεσμένων» στην ανατολική Μεσόγειο. Μαχητικά της γειτονικής χώρας προέβησαν σε «εικονικές προσβολές» στο Καστελόριζο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, κάνοντας ρεκόρ υπερπτήσεων (έφτασαν τις 10 σε μία ημέρα), ενώ η τουρκική δραστηριότητα προκάλεσε την ελληνική στρατιωτική αντίδραση, με την εικόνα σε ορισμένες φάσεις στον αέρα του Αρχιπελάγους να μοιάζει… πολεμική.

Ο τουρκικός παροξυσμός εκδηλώθηκε λίγη ώρα μετά την αποχώρηση με Σινούκ του υπουργού Εθνικής Aμυνας Πάνου Καμμένου από το Καστελόριζο (είχε διανυκτερεύσει στο νησί και συνοδευόταν από τους Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ), αλλά και μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Νετανιάχου – Αναστασιάδη για την κατασκευή του αγωγού EastMed το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι εξελίξεις στα ενεργειακά, το γεγονός ότι το Καστελόριζο αποκλείει την Τουρκία από τα κοιτάσματα της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου και η απομόνωση της χώρας του Ταγίπ Ερντογάν, όπως είπε χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος, συνδέονται άμεσα με το μπαράζ των επιθετικών ενεργειών της γειτονικής χώρας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Χθες, η Τουρκία φάνηκε ότι είχε προετοιμάσει το σχέδιο «επίθεσής» της στο Αιγαίο λόγω της επίσκεψης Καμμένου στο Καστελόριζο, αλλά και για να δείξει την ενόχλησή της για τη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, «θα σας ισοπεδώσουμε αν τολμήσετε να ανεβείτε σε ελληνική βραχονησίδα».

«Μετακόμιση»

Μετέφερε από τις πρώτες πρωινές ώρες επιπλέον μαχητικά στην αεροπορική βάση του Ντάλαμαν από άλλες βάσεις, με σκοπό να διεξαγάγει το μπαράζ των προκλήσεων. Ξεκίνησε νωρίς νωρίς, καθώς στις 08.42 ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 μπήκε στο FIR Αθηνών και στις 08.43 πέταξε πάνω από το Καστελόριζο, σε ύψος μόλις 4.000 ποδών. Ηταν λίγο αφότου είχε απογειωθεί από το νησί το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στην περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου.

Εκτοτε ακολούθησε σωρεία παραβιάσεων και πτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος. Στις 11.25, δύο τουρκικά F-16 πέταξαν 25.000 πόδια πάνω από το Καστελόριζο και, στις 11.31, πέταξαν σε ύψος 30.000 ποδών ξανά πάνω από το Καστελόριζο και συνέχισαν κάνοντας υπερπτήση και στη νήσο Ρω. Στις 14.14, άλλο ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Μεγίστη, στα 28.000 πόδια. Στο μεταξύ, οι Τούρκοι χτυπούσαν και στο σύμπλεγμα των Οινουσσών: ζεύγος F-16 πέταξε πάνω από το νησί στις 10.43, 10.48 και 10.59 σε ύψος 25.000 ποδών, ενώ στις 10.51 ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες και ακόμη ένα F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε διαρκώς στον αέρα μαχητικά για να αναχαιτίζει τα τουρκικά. Πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη πολιορκούσαν το Καστελόριζο εισερχόμενα και από το FIR Λευκωσίας, εκεί όπου η Αγκυρα είχε δεσμεύσει περιοχή για δήθεν άσκηση. Οι αριθμοί των χθεσινών τουρκικών προκλήσεων μιλούν από μόνοι τους: 35 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, 110 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 6 εμπλοκές.

Δοκίμασαν πύραυλο με εμβέλεια 280 χλμ.!

Ανεβάζει κι άλλο τον υδράργυρο στο Αιγαίο η Τουρκία, καθώς χθες έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, η εμβέλεια του οποίου φτάνει τα 280 χλμ. Πρόκειται για το τουρκικό υπερόπλο, έναν πύραυλο εδάφους εδάφους, που αλλάζει εντελώς τον συσχετισμό ισχύος και προκαλεί ανησυχία στη Μεσόγειο και τη Βαλκανική. Τις εικόνες δημοσίευσε ο γενικός γραμματέας Εξοπλισμών της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος της χώρας του, αναφέροντας ότι ο «Bora» χτύπησε τον στόχο του με μεγάλη ακρίβεια.

Η πρώτη δοκιμή του εν λόγω όπλου είχε γίνει τον Μάιο του 2017 στη Σινώπη, παρουσία του υπουργού Αμυνας της χώρας Φικρί Ισίκ. Τότε ο Ισίκ είχε δηλώσει ότι η δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία, προσθέτοντας πως ο πύραυλος με βεληνεκές 280 χιλιομέτρων μπορεί να πλήξει από τα παράλια της Τουρκίας ακόμα και στόχους εντός Αττικής, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Θεσσαλονίκη και οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου.

Μάλιστα, είχε προαναγγείλει ότι η Τουρκία σκοπεύει να κατασκευάσει ακόμα καλύτερους πυραύλους και πως υπάρχει η δυνατότητα ο «Bora» να εξελιχθεί περαιτέρω, με στόχο να καλύπτει βεληνεκές έως 1.000 χιλιόμετρα. Ο εν λόγω πύραυλος φέρει συμβατική κεφαλή 470 κιλών και κατασκευάζεται από την τουρκική κρατική εταιρία Ροκετσάν.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα