Ιστορικό deal για τον EastMed

Σε ιστορική συμφωνία για τον αγωγό EastMed, που αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στη ΝΑ Μεσόγειο με μεγάλα εθνικά οφέλη, κατέληξαν……Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα χθες στην πόλη Μπερ Σεβά του Ισραήλ.

Οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισαν «πνοή σταθερότητας» τη συμφωνία για τον αγωγό, η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, αφού τύχει πρώτα της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό του κόσμου μήκους περίπου 2.000 χλμ., ο οποίος θα περάσει σε μεγάλα βάθη με πολλές τεχνικές προκλήσεις. Το φυσικό αέριο θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας στην Ιταλία, ενώ η μεταφορική ικανότητα του αγωγού υπολογίζεται στα 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κυβικά μέτρα.

Τη γεωπολιτική διάσταση της συμφωνίας στην ευρύτερη περιοχή έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Τριμερούς και εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ στην κατασκευή του αγωγού.

Στρατηγική κίνηση

O Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη γεωπολιτική διάσταση της τριμερούς με Ισραήλ και Κύπρο, τονίζοντας ότι έχει στρατηγικό χαρακτήρα και στόχο να αντιμετωπιστούν από κοινού προκλήσεις, κίνδυνοι και απειλές.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι «τα σημαντικά οφέλη της τριμερούς συνεργασίας είχαν σαν αποτέλεσμα αριθμός χωρών να επιδείξουν ενεργό ενδιαφέρον για άτυπη (ad hoc) συμμετοχή ή διεύρυνση του μηχανισμού», γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύεται εμπράκτως από συμμετοχή των ΗΠΑ.

Στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη αναφέρθηκε και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας ότι «αντανακλά τη στήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειές μας και στις αξίες μας» κάνοντας παράλληλα μνεία στη φιλία που τον συνδέει με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Κύπριο Πρόεδρο.

«Σε μια ταραχώδη περιοχή μοιραζόμαστε τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και όλοι απειλούμαστε από δυνάμεις τρομοκρατίας» είπε. Η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα γίνει στις αρχές του Φεβρουαρίου στην Κρήτη, κοντά στην Κνωσό, με ενδεχόμενη συμμετοχή και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα