Σκουλάκης, Μόραλης και… ντουλαμάς

Πέντε μεγάλα αφιερώματα στο Μουσείο Μπενάκη για το πρώτο τρίμηνο του 2019, αρχής γενομένης από τις 9 ΙανουαρίουΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Καβάφης, Μόραλης και Σκουλάκης είναι τα πρόσωπα που κυριαρχούν στο νέο εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς – εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στα διάφορα παραρτήματα του πολιτιστικού οργανισμού.

Ειδικότερα, από τις 9 Ιανουαρίου στην Κλωστοϋφαντουργία «Μέντης» οι καλλιτέχνες Ερση Κρούσκα και Αγγελος Σκούρτης, δημιουργοί της ομάδας POINT, θα παρουσιάσουν ένα έργο σε έναν ειδικά προσαρμοσμένο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας.

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει βιντεοπροβολές, μικρές εικαστικές παρεμβάσεις με φωτογραφίες κοστουμιών από διάφορες εποχές, μαζί με υλικά και προϊόντα που παράγει η κλωστοϋφαντουργία.

Στην ίδια έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία με τίτλο «Το ντύσιμο», που αφορά τους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς, η στολή των οποίων για πολλά χρόνια φιλοτεχνούνταν από τα υλικά της βιομηχανίας.

• Στις 16 Ιανουαρίου θα εγκαινιαστεί στο κτίριο της οδού Πειραιώς το αφιέρωμα της Αννας Φιλίνη στην ποίηση του Καβάφη. Περιλαμβάνονται έργα της πάνω στην καβαφική ποίηση.

• Στις 12 Φεβρουαρίου ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού η ενδιαφέρουσα παρουσίαση με τίτλο «Ο Δάσκαλος Γιάννης Μόραλης». Σκοπός της έκθεσης είναι να φανεί πώς η ελεύθερη διδασκαλία που ακολούθησε ο Μόραλης διαμόρφωσε τους μαθητές του, αφήνοντας πίσω όχι απλούς επιγόνους, αλλά αυθύπαρκτες καλλιτεχνικές οντότητες, μαθήτριες και μαθητές που ακολούθησαν ριζικά διαφορετικούς δρόμους.

Στο πλαίσιο της έκθεσης εκτίθενται επιλεκτικά πίνακες ορισμένων μόνο από τους πολυάριθμους μαθητές του Μόραλη – έργα που χρονολογούνται είτε στα χρόνια των σπουδών είτε αμέσως μετά, αντιπαρατίθενται με ώριμες δημιουργίες τους σε μια προσπάθεια αφενός να φανεί η εξέλιξή τους μακριά από τη σκιά του δασκάλου, αφετέρου να αναδειχθούν οι ετερόκλητες κατευθύνσεις που οι μαθητές αυτοί ακολούθησαν.

Ποιοι είναι

Ενδεικτικά, στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Δημοσθένη Κοκκινίδη, Γιάννη Χαΐνη, Μαριλένας Αραβαντινού, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Νέστορα Παπανικολόπουλου, Ολίβιας Μιχάλη, Χρόνη Μπότσογλου, Ζαχαρία Αρβανίτη, Θανάση Μακρή κ.ά. Τέλος, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τη διδασκαλία του Μόραλη στην ΑΣΚΤ τεκμηριώνει το πνεύμα της διδασκαλίας, αλλά και το κλίμα του εργαστηρίου του.

• Ακολουθεί στις 27 Φεβρουαρίου η έναρξη της αναδρομικής έκθεσης με έργα του Δημοσθένη Σκουλάκη, που θα φιλοξενηθεί στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138. Το εκθεσιακό αφιέρωμα παρουσιάζει τα 60 χρόνια δημιουργίας του Δημοσθένη Σκουλάκη (1957-2014), ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες ζωγράφους.

Η έκθεση χωρίζεται σε οκτώ ξεχωριστές ενότητες, ακολουθώντας θεματικά και χρονολογικά την εικαστική διαδρομή του καλλιτέχνη. Περιλαμβάνει περίπου 100 έργα ζωγραφικής, ξεκινώντας από την πρώιμη περίοδό του, το 1957, έως το 2009.

Το πανωφόρι των δυτικών Βαλκανίων

Στις 6 Μαρτίου θα εγκαινιαστεί στην Πειραιώς το αφιέρωμα στον «ντουλαμά», στο πανωφόρι, ένα εξαιρετικά σπάνιο ένδυμα που φορέθηκε στα δυτικά Βαλκάνια την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σκοπός της έκθεσης είναι να αναλύσει τις διάφορες εκδοχές στην ορολογία, τα αχνάρια, τα υλικά και τη διακόσμησή του, και τελικά να προτείνει νέους τρόπους χρήσης του στη μόδα και στο θέατρο.
Αξίζει να τονιστεί ότι η ιδέα και η γενική επιμέλεια ανήκουν στην πρόεδρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου (ενδυματολόγος-σκηνογράφος και ιστορικός του ενδύματος).

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα