Προειδοποίηση Τσίπρα στην Αλβανία!

Ακυρώνεται η ευρωπαϊκή προοπτική της, αν δεν σταματήσει την υφαρπαγή των περιουσιών των ΒορειοηπειρωτώνΣαφές μήνυμα στα Τίρανα να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι, μετά το πέρας της τετραμερούς Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, κάνοντας παράλληλα εκτενείς αναφορές στο όραμα του Ρήγα Φεραίου συνολικά για τα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ουσιαστικά την αλβανική πλευρά ότι αν συνεχιστεί ο διωγμός εις βάρος των Βορειοηπειρωτών με την υφαρπαγή των περιουσιών τους, τότε αναπόφευκτα ακυρώνεται η ευρωπαϊκή προοπτική για τη γειτονική χώρα. «Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των μειονοτικών δικαιωμάτων και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην Ε.Ε.» είπε ο κ. Τσίπρας και έχοντας δίπλα του τους τρεις Βαλκάνιους ηγέτες πρόσθεσε: «Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνουμε, της συνεργασίας, και να βασίσουν το όραμα για την ενταξιακή τους πορεία στην Ε.Ε. στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και στην ανάγκη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο όραμα του Ρήγα Φεραίου, «ενός μεγάλου επαναστάτη, που οραματίστηκε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη», όπως είπε, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, στο Βελιγράδι. Ο κ. Τσίπρας μετέβη στο συνέδριο ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς, αλλά και του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρωθυπουργός είπε, απευθυνόμενος στους συνέδρους, πως κάθε φορά που βρίσκεται στο Βελιγράδι επισκέπτεται το μνημείο του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος μπορεί να εκτελέστηκε πριν από 220 χρόνια για τις ιδέες του, αλλά, όπως τόνισε, «εμείς βρισκόμαστε εδώ για να συνεχίσουμε το όραμά του».

—-

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε το Μουντιάλ»

Την κοινή υποψηφιότητα για τη συνδιοργάνωση του EURO 2028 ή του Μουντιάλ 2030 από Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία ανακοίνωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς. Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από 16 άτομα (τέσσερις από κάθε χώρα) που θα ετοιμάσει όλα τα σχετικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να πετύχουμε σε αυτή τη διεκδίκηση και μια από τις δύο διοργανώσεις να την κερδίσουμε». Ο πρωθυπουργός περιέγραψε παράλληλα με… ποδοσφαιρικούς όρους το πολιτικό σκέλος της βαλκανικής συνεργασίας, λέγοντας: «Εχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες και να ανοίγει το παιχνίδι, να παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο και μέσα από την πολύ καλή συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς υποδομών και ενέργειας, αλλά και στην ανάπτυξη μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής για την περιοχή, πολύ σύντομα μπορεί να σκοράρουμε». 

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η διοργάνωση τέτοιων αθλητικών εκδηλώσεων θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία, προβάλλοντας τα Βαλκάνια ως θετικό παράδειγμα στην Ευρώπη. «Είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά ένας ωραίος στόχος και θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε τα Βαλκάνια να πρωταγωνιστήσουν με θετικό τρόπο» πρόσθεσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα