Μήνυμα του ΟΗΕ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα!

Υιοθέτησε απόφαση, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, για επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσηςΣε μια ιστορική απόφαση, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προχώρησε προ ημερών ο ΟΗΕ, υιοθετώντας την απόφαση περί «Επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης».

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η απόφαση έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των κρατών, ενώ η χώρα μας ήταν εκείνη που ηγήθηκε σθεναρά στις σχετικές διαπραγματεύσεις, καταφέρνοντας τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η εν λόγω απόφαση «εστιάζει στην υποχρέωση των κρατών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, δεδομένων και των πρόσφατων συρράξεων στη Μέση Ανατολή, που είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την καταστροφή, λεηλασία, κλοπή, αλλά και παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, κυρίως μέσω του διαδικτύου». 

Ταυτόχρονα, καταδικάζει το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και καλεί τα κράτη «να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνον λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, αλλά και επιστρέφοντας κλεμμένα ή παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά στις χώρες προέλευσης».

Στήριξη

Οπως υποστηρίζουν έγκριτοι πανεπιστημιακοί, η απόφαση, η οποία επικυρώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, αποτελεί έμμεση στήριξη στο πάγιο αίτημα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ πιστεύεται πως θα αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό πίεσης προς τη βρετανική πλευρά. 

Η συγκεκριμένη απόφαση υιοθετείται αδιαλείπτως από τη γενική συνέλευση ανά τριετία, με τη χώρα μας να υποβάλλει παγίως το σχετικό ψήφισμα, στην κατεύθυνση προάσπισης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μένει να δούμε, λοιπόν, πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη απόφαση προς όφελός της, ασκώντας εντονότερη πίεση στους Βρετανούς, οι οποίοι βλέπουν τα σαθρά επιχειρήματά τους για την παραμονή των ελληνικών αριστουργημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταρρέουν ένα προς ένα…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα