Απόρρητη έκθεση ΗΠΑ για τις εκλογές

Πότε βλέπουν κάλπες οι Αμερικανοί – Τι θα γίνει με Τσίπρα – Μητσοτάκη 

Τη γνωρίζει και το Μαξίμου, που ετοιμάζει τις δικές του κινήσεις Το νέο μήνυμα του Καμμένου και τι φοβούνται στην κυβέρνησηΒλέπουν κάλπες τον Οκτώβριο

Τα funds στις ΗΠΑ δεν θεωρούν πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Στο πρόσφατο ταξίδι του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου πήγε να πουλήσει επενδυτικές ευκαιρίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαπίστωσε από πρώτο χέρι ότι η αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση στη χώρα έχει χαμηλή διαβάθμιση στις αναλύσεις των ξένων οίκων.

Τα μεγάλα funds των ΗΠΑ, όπως είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί, συμφωνούν στην εκτίμηση ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνουν πριν από τον επόμενο Οκτώβριο. Με βάση απόρρητη έκθεση, που κυκλοφορεί στα όρια ενός στενού κύκλου ενδιαφερομένων, οι κορυφαίοι διεθνείς επενδυτές δεν ριψοκινδυνεύουν εύκολα προβλέψεις για τον νικητή της κάλπης, θεωρώντας ότι ο χαρακτήρας της προσεχούς αναμέτρησης θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπος. 

Υποστηρίζουν μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω στις αναλύσεις τους, ότι ακόμα κι αν ηττηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, η διαφορά του από τον κ. Μητσοτάκη θα είναι τέτοιου εύρους, ώστε να του εξασφαλίζει ισχυρή παρουσία και διακριτό ρόλο την επόμενη ημέρα. Είναι πρόδηλο, σχολιάζουν στην εγχώρια πολιτική αγορά, ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Ουάσινγκτον δεν συμμερίζονται την «επαγγελματική» αισιοδοξία που εκπέμπουν ορισμένα κομματικά επιτελεία στα μέρη μας, προβάλλοντας στην πραγματικότητα τις επιθυμίες τους.

«Ντέρμπι»

Η μάχη Τσίπρα – Μητσοτάκη, όπως παρατηρούν, παραμένει «ντέρμπι», δίνοντας στον σημερινό πρωθυπουργό τη δυνατότητα όχι μόνο να κρατήσει ζωτικές εφεδρείες, αποφεύγοντας μια στρατηγικού χαρακτήρα -όπως επιδιώκουν στη Ν.Δ.- ήττα, αλλά και να δώσει βάσιμη υπόσταση στο σενάριο του «επαναληπτικού γύρου» με απλή αναλογική, στην περίπτωση που οι «γαλάζιοι» δεν καταφέρουν να κατακτήσουν την αυτοδυναμία. Πρόκειται ασφαλώς για ένα σενάριο που στοιχειώνει τις νύχτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεδομένου ότι η αποτυχία μιας αυτοδύναμης πρωτιάς στις κάλπες θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα απελευθερώσει φυγόκεντρες δυνάμεις στα φιλόδοξα ρετιρέ του κόμματος. 

Κοινωνός αυτών των απόρρητων αναλύσεων είναι ο ηγετικός πυρήνας του Μαξίμου, ο οποίος καταρτίζει τον πολιτικό σχεδιασμό του με γνώμονα την κατίσχυση στον πολιτικό και εκλογικό ανταγωνισμό. Αρωγός τους, όπως παραδέχονται κορυφαία στελέχη ιδιωτικώς, η κλιμακούμενη πόλωση, η οποία σε συνδυασμό με μια ανεξήγητη αυταρέσκεια των μικρότερων κομμάτων στην Κεντροαριστερά «θα σαρώσει τα αδύναμα δεντράκια». 

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι το 2019 θα αρχίσουν «να αφομοιώνονται» από τους πολίτες τα μικρά μεν, αλλά ευεργετικά και απτά αποτελέσματα των παροχών στην οικονομία, ενώ δηλώνουν βέβαιοι ότι τυχόν υποχώρηση στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες είναι απολύτως εφικτό να καλυφθεί με διορθωτικές κινήσεις στον εναπομένοντα πολιτικό χρόνο.

—-

Καμπανάκια Καμμένου, ανησυχία στο Μαξίμου!

Σκέψεις για πρόωρες εκλογές μετά τις νέες βόμβες του ΥΕΘΑ για «αντίο» λόγω Πρεσπών

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Οι νέες προειδοποιήσεις του Πάνου Καμμένου, εν μέσω εορτών -και από την Κύπρο αυτή τη φορά-, πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν έρθει στην ελληνική Βουλή για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, εντείνουν τον προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του βλέπουν πως το Σκοπιανό εξελίσσεται σε μείζον και καθοριστικής σημασίας ζήτημα για την επιβίωση της κυβέρνησης και την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτός είναι και ο λόγος που ενισχύονται πάλι τα σενάρια περί διεξαγωγής εκλογών πριν από τον Μάιο, ώστε να περάσει η «καυτή πατάτα» στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας. 

«Ημουν εδώ αυτά τα χρόνια σε κάθε παρέλαση, κάθε 1η Απριλίου, αλλά εάν το εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας έρθει στη Βουλή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εγώ έχω υποχρέωση να αποχωρήσω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και από την κυβέρνηση. Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία ούτε η υπηρεσία μου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας. Και θα το κάνω ενσυνείδητα, εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και πολλών από εσάς» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, επισκεπτόμενος παραμονή των Χριστουγέννων την Κύπρο και μονάδες της ΕΛΔΥΚ, για να προσθέσει: «Μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βρίσκομαι στην Κύπρο με την ιδιότητα του υπουργού». 

Οι «καμπάνες» που χτύπησε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ακούστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και αποφεύχθηκε ο σχολιασμός τους. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει δυσφορία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού για τις συνεχιζόμενες δηλώσεις του κ. Καμμένου περί αποχώρησης των στελεχών των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, αλλά προτιμήθηκε να μη σχολιαστούν και φουντώσει και πάλι η συζήτηση για το Σκοπιανό μέσα στις γιορτές. Θεωρούν, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου πως όσο πλησιάζει η ώρα να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή -κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο, ο κ. Καμμένος θα κλιμακώνει τις αντιδράσεις του. 

Από την Κύπρο ο Πάνος Καμμένος έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να προκαλεί σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα ειρηνική, εμείς δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα απόλυτα σαφές προς τους πάντες: όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο θα τον τσακίσουμε, θα τον συντρίψουμε» είπε προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι απειλή ούτε και λεονταρισμός, αλλά αποφασιστικότητα έναντι της άσκησης της εθνικής μας κυριαρχίας. 

Οπως είπε, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προστασία της Κύπρου, ενώ εξήρε το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφέρθηκε στις στρατηγικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει η Ελλάδα και η Κύπρος με τις γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Λιβύη.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα