«Εφυγε» ένας αθόρυβος εργάτης του θεάτρου!

Ο Γιώργος Μοσχίδης άφησε την τελευταία του πνοή την παραμονή των Χριστουγέννων, σε ηλικία 87 ετώνΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Ενας σεμνός, ευγενής και αθόρυβος εργάτης του θεάτρου. Αυτός ήταν ο Γιώργος Μοσχίδης, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την παραμονή των Χριστουγέννων, σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον κόσμο του θεάτρου. Ο ηθοποιός με τη βαθιά χαρακτηριστική φωνή, που έκανε τα πρώτα βήματά του με τα μπουλούκια και διέγραψε μια αξιόλογη πορεία τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα με την καρδιά του και τις τελευταίες μέρες η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. 

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1931, σε μια οικογένεια καπνεργατών. Η παρθενική εμφάνισή του στο θέατρο έγινε σε ηλικία μόλις 17 ετών, στα Γιαννιτσά, με τον περιοδεύοντα θίασο των Νίκου και Μαρίας Καζαντζίδη στο έργο του Ντ’ Ενερί «Αι δύο ορφαναί», ενώ την περίοδο 1948-1949 γύρισε όλη την Ελλάδα με τα μπουλούκια των Τ. Κονταξή, Γ. Κουκούλη και Θ. Καμενίδη. 

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου της Θεσσαλονίκης, ενώ η πρώτη επαγγελματική εμφάνισή του, αμέσως μετά το πέρας των σπουδών του, έγινε το 1952 με τον θίασο των Μαίρης Αρώνη και Βάσως Μανωλίδου στο έργο του Σέλντον «Ρομάντζο». Ετσι άρχισε η λαμπρή θεατρική σταδιοδρομία του, η οποία περιελάμβανε περισσότερες από 350 συμμετοχές σε αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις (κλασικού ρεπερτορίου και αρχαίου δράματος) τόσο στις κρατικές σκηνές όσο και στο ελεύθερο θέατρο. 

Συγκεκριμένα, με το Εθνικό Θέατρο συνεργάστηκε σε 14 θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων «Μαρία Στιούαρτ» (1986), «Οιδίπους τύραννος» (1987), «Θεσμοφοριάζουσες», «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» (1989) και «Νεφέλες» (2001).

Η τελευταία εμφάνισή του στο σανίδι (είχε ανακοινώσει πως θα αποσυρθεί έπειτα από αυτή) ήταν στο πλευρό του επιστήθιου φίλου του Γιώργου Μιχαλακόπουλου στην παράσταση «Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ, που ανέβηκε στο Εθνικό το 2014. Οι δύο ηθοποιοί γνωρίστηκαν στα πρώτα βήματα της καριέρας τους και έκτοτε συνεργάστηκαν πολλάκις. «Οταν παίζουμε μαζί, υπάρχει κάτι άλλο, που δεν εξηγείται. Είναι μια μυρωδιά, ένας αέρας, που δεν περιγράφεται με λόγια» είχε πει σε συνέντευξή του ο ίδιος, περιγράφοντας τη σχέση του με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο.

Το ντεμπούτο

Στη μεγάλη οθόνη έκανε το ντεμπούτο του στην ταινία «Διακοπές στην Αίγινα» του 1958 με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και στο ιστορικό δράμα του Γρηγόρη Γρηγορίου «Ο Μιμίκος και η Μαίρη». 

Βέβαια, αυτή δεν ήταν και η μοναδική ταινία που είχε στο πλούσιο βιογραφικό του, αφού συνολικά είχε παίξει σε 43 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, με πιο γνωστές τις «Κρίμα το μπόι σου», «Τι 30, τι 40, τι 50», «Αγάπη μου παλιόγρια», «Τον αράπη κι αν τον πλένεις», «Ο τρελοπενηντάρης», «Παπαφλέσσας» και «Αγάπησα μια πολυθρόνα». Ο Μοσχίδης, όμως, είχε συμμετάσχει και σε εμβληματικά φιλμ του νέου ελληνικού σινεμά, όπως τα «Χρώματα της Ιριδας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή και «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, ένα φιλμ που διέπρεψε στα βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1976. Στην τηλεόραση έπαιξε σε ιδιαίτερα επιτυχημένες σειρές, όπως τα σίριαλ «Ο κήπος με τα αγάλματα», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Κλειστοί δρόμοι», «Η αγάπη άργησε μια μέρα» και «Απόστολος και μόνος». 

Σύμφωνα με τους οικείους του, επιθυμία του ήταν όχι να ταφεί αλλά να καεί, ενώ πληροφορίες για την κηδεία του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα