«Δεν είμαστε κορόιδα, να μας σέβονται»

Μήνυμα στους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά και στους τζιχαντιστές έστειλε από το Ιράκ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ ΤραμπΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Λύθηκε τελικά το μυστήριο με την πτήση του Air Force One, το οποίο εθεάθη το απόγευμα της Τετάρτης να πετά πάνω από τον ουρανό της Ευρώπης με κατεύθυνση προς Ανατολάς.

Το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος μετέφερε τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια στο Ιράκ, για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στα στρατεύματα των ΗΠΑ που επιχειρούν στην περιοχή. Η επίσκεψη έγινε υπό άκρα μυστικότητα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας στην αεροπορική βάση Αλ Ασαντ -περίπου 160 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης- ήταν δρακόντεια.

Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου σε εμπόλεμη περιοχή και είχε ως στόχο, από τη μία, να εμψυχώσει και να ευχαριστήσει τους στρατιώτες για όλα όσα έχουν επιτύχει στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και, από την άλλη, να δικαιολογήσει την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ο χωροφύλακας του κόσμου. Είναι άδικο να πέφτει ολόκληρο το φορτίο σε εμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ, φτάνοντας στην αεροπορική βάση Αλ Ασαντ. «Πριν από δύο χρόνια, όταν έγινα πρόεδρος, ήταν μια πολύ κυρίαρχη ομάδα, σήμερα δεν είναι τόσο κυρίαρχη πλέον» υποστήριξε ο Τραμπ, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος, και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε πλέον τα κορόιδα! Ως έθνος είμαστε πάλι άξιοι σεβασμού»!

Απαντώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως, μολονότι αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, δεν σκοπεύει καθόλου να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από το Ιράκ και βλέπει αντιθέτως τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αυτή τη χώρα «ως βάση, αν χρειαστεί να επέμβουμε στη Συρία».

Στο μεταξύ, η συνάντηση που σχεδίαζε να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος με την ιρακινή πολιτική ηγεσία ακυρώθηκε, καθώς ο πρωθυπουργός Αντίλ Αμπντούλ Μάχντι αρνήθηκε να υπακούσει στο αίτημα του Τραμπ και να μεταβεί στην αεροπορική βάση. Αντ’ αυτού, οι δύο άντρες συνομίλησαν τηλεφωνικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Αρχές του Ιράκ ενημερώθηκαν για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου δύο ώρες πριν από την άφιξή του για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα