Τέλος στην προστασία των θυρίδων από σήμερα! Τι θα αλλάξει

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να νομοθετήσει το αναγκαστικό άνοιγμά τους όταν υπάρχουν χρέηΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Στο άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων προχωρά από φέτος το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών που σήμερα προστατεύονται από το τραπεζικό απόρρητο!

Η προθεσμία για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λήγει σήμερα και βάσει των μεταμνημονιακών στόχων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) περιμένει από την αρμόδια επιτροπή το πόρισμα για την απλοποίηση της διαδικασίας ανοίγματος θυρίδων από τις εφορίες. Στόχος της κίνησης αυτής είναι όπως εντοπιστούν χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή που μπορεί να κρύβουν σε αυτές φορολογούμενοι, οι οποίοι χρωστούν στην Εφορία και ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ούτε πληρώνουν ούτε προχωρούν σε κάποια ρύθμιση.

Με αυτόν τον τρόπο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ευελπιστεί να βάλει στα ταμεία της περισσότερα έσοδα από απλήρωτους φόρους, αφού μεγάλος αριθμός κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών αποδεικνύεται ατελέσφορος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το άνοιγμα θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπονται ήδη, όμως οι διαδικασίες είναι αυστηρές, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας, ενώ και στην πράξη εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι από τις εντολές για δεσμεύσεις καταθέσεων που έστειλε πέρυσι η ΑΑΔΕ στις τράπεζες βρέθηκαν χρήματα σε 580.000 λογαριασμούς, εκ των οποίων οι 290.000, δηλαδή το 50% αυτών, είχαν υπόλοιπο έως 10 ευρώ, ενώ μόλις το 2% των λογαριασμών είχε πάνω από 5.000 ευρώ.

Ο ισχύων, πάντως, Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει τη δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης, όταν διαπιστώσει παραβάσεις φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ ή των 300.000 ευρώ, ειδικά στην περίπτωση εικονικών και πλαστών τιμολογίων, να επιβάλλει έπειτα από ειδική έκθεση ελέγχου τη δέσμευση του 50% των καταθέσεων αλλά και του περιεχομένου των θυρίδων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί ένα πιο ευέλικτο σύστημα ανοίγματος τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι θυρίδες όσων χρωστούν στην Εφορία θα ανοίγουν ευκολότερα.

Το περιεχόμενό τους θα δεσμεύεται και στη συνέχεια θα κατάσχεται από το Δημόσιο προκειμένου να αποπληρωθεί η οφειλή.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι καταθέσεις της τάξης των 7 έως 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν τοποθετηθεί σε τραπεζικές θυρίδες. Καθαρή, φυσικά, εικόνα για τις αξίες που έχουν μέσα οι θυρίδες δεν μπορεί να υπάρχει, καθώς το περιεχόμενό τους καλύπτεται από το τραπεζικό απόρρητο. 

Εκτιμήσεις, όμως, από τις εκροές των καταθέσεων των τελευταίων ετών και από την αύξηση της ζήτησης για μισθώσεις θυρίδων δείχνουν ότι έως και το 25% φυλάχτηκε εκεί. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν περί τις 325.000 θυρίδες, εκ των οποίων το 60%-70% είναι μισθωμένο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα