Λίγα λόγια από καρδιάς: Η δική μου απόφαση

Η καταθλιπτική και μίζερη ζωή είναι ανυπόφορη! Γι’ αυτό άλλαξέ τηΓράφει ο
π. Ανδρέας Κονάνος

Ο Χριστός θέλει τη ζωντάνια. Δεν σ’ αρέσει η δουλειά που κάνεις; Δύο λύσεις υπάρχουν: Ή άλλαξε τρόπο που τη βλέπεις και κάν’ τη πιο βολική και ταιριαστή σε σένα ή, διαφορετικά, άλλαξε χώρο εργασίας και δουλειά. Πάντως, κάνε κάτι να βγεις απ’ τη μιζέρια που σε δέρνει. Διότι η μίζερη και καταθλιπτική ζωή είναι ανυπόφορη.

Κάποιοι έχουν ως μόνιμο μότο το «η ζωή τραβάει την ανηφόρα». Και τους βλέπεις να περνούν μέρες, μήνες, χρόνια ολόκληρα μες στη ρουτίνα, την πίκρα και το ανικανοποίητο. Ανθρωποι μαραζωμένοι. Βγάζουν ένα στοιχειώδη μικρό μισθό για να ζήσουν κι αυτό ήταν όλο. Κατά βάθος όμως δεν χαίρονται. Αλλοι έχουν μεγαλύτερο μισθό, αλλά κι αυτοί νιώθουν μεγάλο κενό.

Με εντυπωσίασε κάποτε ένας μαθητής στο σχολείο. Σπούδαζε Ιατρική για αρκετά χρόνια. Κάποια στιγμή κατάλαβε ότι η Ιατρική δεν τον γεμίζει. Δεν του δίνει ούτε καταξίωση ούτε ευτυχία. Ο κόσμος τον ζήλευε. Μα αυτός δεν χαιρόταν. Εγώ -για να τον τονώσω- του έλεγα: «Είσαι στα καλά σου που θα φύγεις απ’ την Ιατρική; Αμα γίνεις γιατρός θα έρχομαι κι εγώ, θα στέλνω γνωστούς μου, θα ‘σαι ο γιατρός του μέλλοντος, θα ‘σαι ο γιατρός μας». Και η απάντησή του: «Ναι, αλλά αυτό εμένα δεν μου δίνει χαρά. Δεν είναι αυτό που ζητάει η ψυχή μου». Και τελικά άφησε την Ιατρική και πήγε σε μια άλλη σχολή. Και ύστερα από λίγους μήνες μου είπε: «Τώρα βρήκα αυτό που ζητούσα».

Οταν το έκανε, με σόκαρε. Οταν όμως αργότερα το κατάλαβα καλύτερα, συμφώνησα ότι αυτή ήταν η πιο σωστή κίνηση της ζωής του. Θυμάμαι, όταν τον πίεζα να συνεχίσει την Ιατρική, μου είπε με όλη του την καρδιά: «Αυτό που μου ζητάς να κάνω, πάτερ, δεν είναι η δική μου ζωή. Είναι η δική σου ζωή! Είναι αυτό που εσύ θες για μένα. Δε θ’ αποφασίζουν όμως άλλοι για μένα».

Δεν θα αποφασίζουν άλλοι για μένα! Κανένας δεν θα ‘ναι αυτός που θα αποφασίσει τη ζωή που θα ζήσω. Αυτό θα το αποφασίσω εγώ (αυτό το «εγώ» δεν είναι το «εγώ» της έπαρσης). Και κανείς δεν θα αποφασίσει τη ζωή που θα ζήσεις εσύ. Αυτό θα το αποφασίσεις εσύ. Διότι το χάρισμα είναι δικό σου! Στο ‘χει δώσει ο Θεός, ναι! Αλλά το ‘χει δώσει σε σένα! Για να το καλλιεργήσεις και να ανθίσει «Ἐν σοί». Σ’ το λέω στα αρχαία. «Ἐν σοί» θα πει μέσα σε σένα. Και «διὰ σοῦ». Και «ἐν Θεῷ». Δηλαδή, μέσα στη χάρη του Θεού. Οχι όμως ικανοποιώντας χατίρια άλλων και ζώντας τη ζωή των άλλων.

*Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου 
«Ολα του γάμου δύσκολα» των εκδόσεων Αθως

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα