Στο Φανάρι τα Θεοφάνια Ποροσένκο και Επιφάνιος Κιέβου

Η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας όχι μόνο δεν τελειώνει με την απόδοση του Τόμου, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει την εκκλησιαστική επικαιρότητα και το 2019. Το Πατριαρχείο της Μόσχας συνεχίζει να πιέζει το Φανάρι, με εκβιαστικό τρόπο, να υπαναχωρήσει έστω την τελευταία στιγμή από την Αυτοκεφαλία και η επόμενη κίνηση της ρωσικής Εκκλησίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην Κωνσταντινούπολη αυτές τις ημέρες κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός των τελευταίων ετών, που βρίσκεται σε θεολογικό, εκκλησιολογικό και συμβολικό επίπεδο κάτω μόνο από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, την απόδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. Ο πρώτος προκαθήμενος της νέας Ορθόδοξης Εκκλησίας θα ταξιδέψει το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, όπου θα υπογραφεί ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας, ενώ την επομένη, ανήμερα τα Θεοφάνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος θα συλλειτουργήσουν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου θα αποδοθεί και επισήμως ο πάπυρος του Τόμου. Στη συνέχεια οι δυο τους σε μια εξόχως συμβολική κίνηση θα τελέσουν τον αγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο.

Στην εκπνοή του χρόνου το Πατριαρχείο της Μόσχας έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο γράμματος του Πατριάρχη Κυρίλλου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο οποίο εν ολίγοις η Μόσχα απειλεί ότι, αν το Φανάρι δώσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, τότε ο κ. Βαρθολομαίος θα πάψει να θεωρείται προκαθήμενος της Ορθοδοξίας. Βέβαια, το Πατριαρχείο της Μόσχας ξεχνά ότι ο τίτλος του Οικουμενικού δεν είναι μια απλή διοικητική πράξη, αλλά Κανόνας της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Πέραν του σαθρού θεολογικού υποβάθρου, η απειλή του Πατριαρχείου της Μόσχας έχει μια «διπλωματική βάση», καθώς υποκρύπτει την απειλή ότι θα αμφισβητηθεί από την Εκκλησία της Ρωσίας, ενδεχομένως και από άλλες Εκκλησίες «δορυφόρους» της, ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριάρχη ως «πρώτου μεταξύ ίσων». 

Αντ. Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα