Σκηνικό κατάρρευσης της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ με την κοινοβουλευτική εκτροπή! Εκλιπαρούν για ψήφο ανοχής 
Η… παρέα της Κουμουνδούρου δεν φεύγει με τίποτα! «Θα συνεχίσουμε ακόμα και χωρίς την πλειοψηφία των “151” στη Βουλή» ανακοίνωσε ο ΤζανακόπουλοςΓια πρώτη φορά, το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχεται επισήμως ότι είναι πιθανό το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που έριξε χθες τη σχετική «βόμβα», προδιέγραψε επί της ουσίας, αφενός, ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση όταν έρθει στην ελληνική Βουλή για ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών και, αφετέρου, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαντλήσει την τετραετία, απορρίπτοντας έτσι το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. 

Στο σενάριο που ανέπτυξε ο κ. Τζανακόπουλος υπάρχει, ωστόσο, ένα σοβαρό πρόβλημα: πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί μια κυβέρνηση η οποία είναι απαξιωμένη ήδη στα μάτια και στη συνείδηση του ελληνικού λαού, και να νομοθετεί χωρίς να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών; Ερώτημα επίσης είναι εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να σταθεί όρθια σε πρόταση μομφής που ενδεχομένως θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μπορεί ο κ. Τζανακόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύουν πως έχουν τους 151 για να περάσει η συμφωνία προδοσίας της Μακεδονίας, αν όμως αποχωρήσουν οι ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, πλειοψηφία δεν προκύπτει, εκτός κι αν υπάρχει άλλου είδους συμφωνία με τον Πάνο Καμμένο με στόχο τον Οκτώβριο. Και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τζανακόπουλου, υποστήριξε ότι «δεν θα προκύψει πρόβλημα για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης», για να αφήσει παράλληλα ανοιχτό παράθυρο εκλογών πριν από τον Οκτώβριο, προσθέτοντας ότι «το Σύνταγμα δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα».

Οπως στην Ισπανία

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι, σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, όταν έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, «θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, π.χ. η Ισπανία», και την ίδια στιγμή εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα υπερψηφιστεί. «Είναι στόχος της κυβέρνησης, αλλά και οι συσχετισμοί δείχνουν ότι η συμφωνία θα κυρωθεί με περισσότερες από 151 ψήφους» ανέφερε, προσβλέποντας στις θετικές ψήφους κάποιων βουλευτών του Ποταμιού, όπως είπε. 

Για ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι «καλοδεχούμενη» και τόνισε ότι δεν προκύπτει απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής, καθώς «ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όμως δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης». Ανέφερε επιπλέον ότι δεν βλέπει ανασχηματισμό, αλλά αντικαταστάσεις σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛ., ενώ επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις πληροφορίες ότι το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα κυρωθεί μετά τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν έχουν «καμία σχέση με την πραγματικότητα». «Το πρωτόκολλο θα κυρωθεί με απόσταση λίγων ημερών από την ημερομηνία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

—-

«Σιγουριά» Σκουρλέτη για τη συμφωνία 

Σε καθησυχαστικές δηλώσεις για την επικείμενη ψηφοφορία για το Σκοπιανό προέβησαν κομματικά στελέχη, τα οποία εμφανίζονται απολύτως σίγουρα ότι η συμφωνία θα περάσει και μάλιστα άνετα. 

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης (φωτό) υποστήριξε ότι η ελληνική Βουλή θα την εγκρίνει με τουλάχιστον 151 ψήφους, ή και παραπάνω, όπως είπε χαρακτηριστικά. Προανήγγειλε και εκείνος δημόσια το τέλος της συγκυβέρνησης, λέγοντας: «Βαίνει προς ολοκλήρωση η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ.». Υπερψήφιση με 151 ή και με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία «βλέπει» και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος δήλωσε ότι οι βουλευτές θα σταθμίσουν τη στάση τους με γνώμονα το μέλλον της χώρας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος, αφού πρώτα προέβλεψε υπερψήφιση της συμφωνίας, ανακοίνωσε ότι αν και «εμείς θα θέλαμε να πάμε μέχρι το τέλος της τετραετίας», η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. «βαίνει προς ολοκλήρωση». Μίλησε, επίσης, για τον επικείμενο ανασχηματισμό, προαναγγέλλοντας ότι κάποιοι από τους ΑΝ.ΕΛ. θα φύγουν, ενώ κάποιοι θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να δώσει και το στίγμα του ανασχηματισμού, αναφέροντας ότι θα έχει «πιο έντονο προοδευτικό, αριστερό και κεντροαριστερό πρόσημο».

—-

Ρουκέτες Ντιμιτρόφ για «Μακεδονία»

Προκλητικός ακόμη μία φορά εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ (φωτό), αποκαλώντας τη χώρα του «Μακεδονία» και αναφέροντας ότι με τη Συμφωνία προδοσίας των Πρεσπών τόσο η χώρα του όσο και η Ελλάδα «πήραν το καλύτερο δυνατό» και «ανοίγουν νέοι ορίζοντες συνεργασίας με τους γείτονες». Σύμφωνα με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, με τις δεδομένες συνθήκες η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η πιο ισορροπημένη λύση. «Εάν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία προκειμένου η συμφωνία να γίνει καλύτερη για τη μία ή την άλλη πλευρά, τότε δεν θα υπάρχει συμφωνία αλλά εθνικές θέσεις» τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΙΑ. Ο Ν. Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις στην Ελλάδα και στα Σκόπια, λέγοντας: «Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ επιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιώντας σχεδόν την ίδια ρητορική καταδεικνύει ότι η συμβιβαστική λύση για το περίπλοκο αυτό ζήτημα είναι καλή και ισορροπημένη». 

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της γειτονικής χώρας θέτει εμμέσως πλην σαφώς τις αξιώσεις των Σκοπίων περί «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής μειονότητας» λέγοντας: «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργούνται δυνατότητες, έπειτα από πολλά χρόνια, να αρχίσει διάλογος πάνω σε πραγματικά ζητήματα και προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και των δύο χωρών». Κλείνοντας δε ο Ντιμιτρόφ, εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως και θεωρεί ότι η ευθύνη για την τύχη της βρίσκεται στα χέρια του Κοινοβουλίου.

—-

Λαζαρίδης: Εκκωφαντική η ήττα του Τσίπρα

Την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστεί εκκωφαντική ήττα στις εκλογές εξέφρασε ο Μακάριος Λαζαρίδης (φωτό). Χαρακτηριστικά ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «ο κ. Τσίπρας, θα κάνει εκλογές όποτε πιστέψει ότι μπορεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μιας διαχειρίσιμης ήττας», ενώ τόνισε παράλληλα: «Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι όποτε και να γίνουν οι εκλογές επειδή κορόιδεψε τον ελληνικό λαό θα τις χάσει. Μάλιστα θα τις χάσει εκκωφαντικά». Ο κ. Λαζαρίδης συνέδεσε τον χρόνο της προκήρυξης των εκλογών με την ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας θέλει να κερδίσει χρόνο ούτως ώστε να κρατάει μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο». Ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ ούτε ως αντιπολίτευση ούτε ως κυβέρνηση, και υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. ζητάει «εκλογές τώρα ούτως ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει γι’ αυτή τη συμφωνία». 

Αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis ο Μακάριος Λαζαρίδης επεσήμανε: «Είναι φανερό πως η κυβέρνηση επενδύει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στην πόλωση και στον διχασμό. Και το κάνει αυτό γιατί δεν έχει κανένα όραμα και κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα».

—-

Ανοιχτό από τη Ν.Δ. το σενάριο για νέα πρόταση μομφής

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η δήλωση-βόμβα του Δημήτρη Τζανακόπουλου περί κυβέρνησης ανοχής μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, η οποία προεξοφλείται πλέον δημόσια από τα κυβερνητικά χείλη. 

H Ν.Δ. διά στόματος Μαρίας Σπυράκη ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά», καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει στη Βουλή αμέσως μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. και να αναζητήσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία. «Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση» δήλωσε η «γαλάζια» εκπρόσωπος Τύπου, που τόνισε πως δεν υπάρχουν πλειοψηφίες α λα καρτ. Ερωτηθείσα, μάλιστα, αν και πότε η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει νέα πρόταση μομφής για το Σκοπιανό, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας πως όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι στο τραπέζι, αλλά «πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε είναι μια επιλογή που θα την κάνει ο κ. Μητσοτάκης». Επανέλαβε, πάντως, ότι η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών «ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή», ωστόσο δεν απάντησε με σαφήνεια αν το κόμμα της θα ψηφίσει υπέρ της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. 

Οσο για το Ποτάμι, για τη στάση του οποίου στη μελλοντική ψηφοφορία στη Βουλή έχουν χυθεί τόνοι δημοσιογραφικού μελανιού, ζήτησε εκλογές σε περίπτωση που οι ΑΝ.ΕΛ. αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Σεβαστουπόλεως, Δημήτρης Τσιόδρας, έγραψε συγκεκριμένα στο twitter: «Θυμίζω τη δήλωση Θεοδωράκη από τη ΔΕΘ, ότι αν οι ΑΝ.ΕΛ. αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές». 

Στη «ρουκέτα» που εκτόξευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ναι μεν εκτίμησε ότι «μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση και χωρίς την απαιτούμενη τυπική πλειοψηφία», επισήμανε ωστόσο πως «οπωσδήποτε είναι πολιτικό πρόβλημα», το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσει η ίδια η κυβέρνηση. Οσο για την ομολογουμένως υπεραισιόδοξη στάση της κυβέρνησης εν όψει Σκοπιανού και καλπών, ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν τη συμμερίζεται, καθώς δεν στηρίζεται ούτε σε «ρεαλιστικά», ούτε σε «αντικειμενικά πραγματικά» στοιχεία.

—-

Κι άλλη απρέπεια από τον Κωσταράκο

Ο στρατηγός του twitter και του facebook Μιχάλης Κωσταράκος έχει πάρει εργολαβία τις επιθέσεις στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα… εξασφαλίσει μια θέση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές.

Ο τρόπος που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε στρατιωτικό, πόσο μάλλον σε έναν επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ, και καλά θα κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει σοβαρά υπόψη του την αποστροφή που προκαλεί ο κ. Κωσταράκος στο Στράτευμα, όχι για τις επιθέσεις στον κ. Καμμένο, αλλά για τον τρόπο που κινήθηκε προκειμένου να ανέλθει στην κορυφή της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων και να διεκδικήσει την προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτή τη φορά ο κ. Κωσταράκος στοχοποιεί τον υπουργό Εθνικής Αμυνας με αφορμή τις επικείμενες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας: «Είναι ανεπίτρεπτο, μη ηθικό και κυρίως αναξιοπρεπές και αντιδεοντολογικό να αποφασίσει για κάτι τέτοιο κάποιος που έχει εργαλειοποιήσει την πολύ σοβαρή δημόσια θέση του και που απειλεί διαρκώς να την εγκαταλείψει. Και μάλιστα να το πράξει ενώ γνωρίζει ότι διάγει τις τελευταίες ημέρες (ή ώρες) της θητείας του».

Ο κ. Κωσταράκος, ο οποίος βγήκε ασκεπής και με ντουντούκα απέναντι στους ναυτεργάτες που εισέβαλαν στο Πεντάγωνο και τον «έλουζαν» με κοσμητικά επίθετα, για να υπερασπιστεί την τότε πολιτική ηγεσία (Οκτώβριος 2012), και το 2015 ζητούσε από τον κ. Καμμένο να τον κρατήσει σε ενέργεια ώσπου να παραλάβει την προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., μιλάει για… ήθος.

—-

Στη συνάντηση του CSU (στη Βαυαρία) ο Μητσοτάκης

Στη Γερμανία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να μετάσχει στην ετήσια συνεδρίαση της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας, που διεξάγεται από σήμερα έως τις 5 Ιανουαρίου στο Kloster Seeon. Η καθιερωμένη συνάντηση του CSU φιλοξενεί κάθε χρόνο ηγέτες και άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Στη φετινή συνάντηση θα παραστούν επίσης ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν όψει της παρουσίας του στην ετήσια συνεδρίαση του CSU, είχε δηλώσει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «το 2019 θα είναι μια σημαντική χρονιά για την Ευρώπη», τονίζοντας πως τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «έχουν την υποχρέωση όχι απλώς να αντισταθούν στον λαϊκισμό και στις δυνάμεις των άκρων, αλλά να εκφράσουν τις ανάγκες της εποχής μας», με στόχο «να πορευτούμε όλοι μαζί με ανοιχτό πνεύμα για μια Ευρώπη που βρίσκεται κοντά στους πολίτες της, ανταγωνιστική και ισχυρή στη διεθνή σκηνή».

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα