«Ηθοποιός σημαίνει… ανασφάλεια»

Ο σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης μιλάει για την παράσταση «Μια ζωή στο θέατρο», το αυτοαναφορικό έργο του Ντ. ΜάμετΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα 

Είναι λίγα τα έργα που επιτρέπουν στον θεατή να ρίξει κλεφτές ματιές στη ζωή των ηθοποιών και σε όσα συμβαίνουν σε αυτούς μακριά από τα φώτα της ράμπας. Το κείμενο που έγραψε ο Ντέιβιντ Μάμετ το 1977, το «Μια ζωή στο θέατρο», είναι αναμφίβολα ένα από αυτά, ένα μοναδικό θεατρικό, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ένα «σαρδόνιο ερωτικό γράμμα προς την τέχνη του θεάτρου». 

Με αυτό το εμβληματικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας καταπιάνεται ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Τάσος Πυργιέρης στην παράσταση «Μια ζωή στο θέατρο», που φιλοξενείται την περίοδο αυτή στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Κεφαλληνίας. Πρωταγωνιστές είναι ο Ρόμπερτ και ο Τζον, δύο ηθοποιοί οι οποίοι, όπως όλοι οι ηθοποιοί, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο θέατρο. Μελετούν, δοκιμάζουν ρόλους, δέχονται το χειροκρότημα, ενίοτε και την αδιαφορία του κοινού και την άλλη μέρα αρχίζουν πάλι από την αρχή. 

Με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης ο σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης μιλάει στη «δημοκρατία» για τον κατ’ ευφημισμόν λαμπερό κόσμο του θεάτρου, αλλά και για τα επόμενα σχέδιά του. 

«Το “Μια ζωή στο θέατρο” το γνώρισα το 1999, την εποχή που πήγαινα στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, και το αγάπησα αμέσως» μας λέει ο Τάσος Πυργιέρης και συνεχίζει: «Μιλάει για τη ζωή των ανθρώπων του θεάτρου. Είναι κάπως ειδικό το θέμα, χωρίς όμως να είναι αποκλειστικά ειδικό. Θέλω να πω, εστιάζει στις σχέσεις δυο ηθοποιών, ενός μικρότερου και ενός μεγαλύτερου σε ηλικία, αλλά θα μπορούσε να αφορά οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. Ο ένας βρίσκεται στη δύση της καριέρας του και ο άλλος στην αρχή της, και παρακολουθούμε πώς οι σχέσεις αυτές αναπτύσσονται. Εκείνο που μου αρέσει περισσότερο είναι ιδίως η κινηματογραφική πλοκή του κειμένου, μια και έχει 26 σκηνές που εναλλάσσονται με ταχύτητα, δείχνοντας την εξελικτική πορεία που ακολουθεί ένας καταξιωμένος και ένας ανερχόμενος ηθοποιός». 

Στη συνέχεια ο Τάσος Πυργιέρης τονίζει: «Δεν νομίζω ότι τα πράγματα στο θέατρο σήμερα έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Η κατάσταση είναι λίγο έως πολύ η ίδια. Επειδή είμαι και ηθοποιός και έχω περάσει όλα αυτά που περιγράφονται στο έργο, γνωρίζω τις ανασφάλειες του επαγγέλματος. Δηλαδή, το να μην ξέρω αν θα έχω δουλειά το επόμενο εξάμηνο, αν θα μπορέσω να επιβιώσω ή αν θα γεμίσει το θέατρο με κόσμο».

Στο εξαιρετικό κείμενο, το οποίο έχει ανέβει πολλές φορές στις θεατρικές σκηνές ανά τον πλανήτη, ο συγγραφέας, προστατευτικός αλλά και αυστηρός, με γλυκόπικρο χιούμορ, δόσεις συγκίνησης και κινηματογραφικό ρυθμό, προσφέρει μια χαραμάδα στους θεατές, από όπου θα παρακολουθήσουν την πότε όμορφη και πότε αβάσταχτη ζωή των ηθοποιών, που δεν διαφέρει και πολύ από των άλλων ανθρώπων. Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν οι Γρηγόρης Σταμούλης και Χρήστος Καπενής.

INFO: Η παράσταση «Μια ζωή στο θέατρο» παρουσιάζεται στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη).

Τα αμαρτωλά προάστια των Αθηνών 

Τι άλλο ετοιμάζει το προσεχές διάστημα ο γνωστός σκηνοθέτης;

«Η επόμενη παραγωγή, η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στους επόμενους μήνες, θα έχει ως θέμα της την ιστορία των “αμαρτωλών” και των παραβατικών προαστίων της πρωτεύουσας των Αθηνών, από το 1910 έως και το 1960, όπως έχει αποτυπωθεί από τους συγγραφείς της εποχής εκείνης» σημειώνει ο Τάσος Πυργιέρης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα