Η Κίνα άνοιξε παράθυρο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Εγραψε ιστορία το «Chang’e-4», που άρχισε να σκανάρει το αθέατο φεγγάριAπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού «πάτησαν» χθες τα ξημερώματα (04.26 ώρα Ελλάδας) οι Κινέζοι, καθώς το ρομποτικό, μη επανδρωμένο σκάφος «Chang’e-4», που εκτοξεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου, ακούμπησε στη λεγόμενη Luna Incognita. Η προσσελήνωση στη μόνιμα αθέατη από τη Γη πλευρά του φεγγαριού θεωρείται ιστορικό διαστημικό επίτευγμα, αφού όλες οι αποστολές με προορισμό τη Σελήνη είχαν έως σήμερα προορισμό μόνο την ορατή πλευρά της. Η μόνη «επαφή» της ανθρωπότητας με την πίσω όψη της Σελήνης έως σήμερα καταγράφηκε το 1962, όταν το σκάφος «Ranger 4» της NASA συνετρίβη στην αθέατη πλευρά του γήινου δορυφόρου.

Η αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της Κίνας (CNSA) με μια στατική άκατο και ένα μικρό ρόβερ βάρους 140 κιλών θα μελετήσει τη σεληνιακή σκόνη, τα ηλεκτρικά πεδία, τη σεισμική δραστηριότητα, ακόμη και το υπέδαφος της «άγνωστης» Σελήνης σε βάθος 100 μέτρων από την επιφάνεια. Επίσης, μεταφέρει ένα πείραμα 28 κινεζικών πανεπιστημίων, μια αλουμινένια σφαίρα βάρους τριών κιλών, που περιέχει νερό, θρεπτικά συστατικά και αέρα, μέσα στην οποία θα επιχειρηθεί να φυτρώσουν σπόροι από πατάτες και άλλα φυτά.

Οι έως τώρα παρατηρήσεις της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού έχουν αποκαλύψει ότι διαθέτει παχύτερο και μεγαλύτερης ηλικίας φλοιό, καθώς και περισσότερους και βαθύτερους κρατήρες απ’ ό,τι η φωτεινή πλευρά – άγνωστο γιατί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κίνα άρχισε το διαστημικό πρόγραμμά της για τη Σελήνη με καθυστέρηση περίπου τριών δεκαετιών σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ενωση, ωστόσο κατάφερε μέσα σε 12 χρόνια από την εκτόξευση του «Chang’e-1» το 2007 να γράψει ιστορία στο Διάστημα.

Αποστολή

Το κινεζικό σεληνιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την αποστολή «Chang’e-5», στα τέλη του 2019, αυτή τη φορά στη «φωτεινή» πλευρά του δορυφόρου, που θα φέρει πίσω στη Γη δείγματα βάρους έως δύο κιλών από το έδαφος και το υπέδαφος του φεγγαριού. Απώτερος στόχος της Κίνας είναι έως το τέλος της δεκαετίας του 2030 να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη.

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για τον δορυφόρο της Γης έχει αναζωπυρωθεί. Ευρώπη, Ρωσία, Ινδία και Ιαπωνία έχουν εκπονήσει σχέδια για αποστολές στη Σελήνη, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη δώσει το πράσινο φως στη NASA να προετοιμάσει την αμερικανική επιστροφή στη Σελήνη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα