Αννα Τζιροπούλου Ευσταθίου

Πέθανε προχθές και κηδεύεται σήμερα η πολυγραφότατη και καινοτόμος φιλόλογος και ερευνήτρια, που έκανε «μόδα» τα αρχαία ελληνικάΥπάρχουν πρόσωπα που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Δεν προβάλλονται στα δελτία ειδήσεων. Οι γυαλιστερές σελίδες των περιοδικών δεν περιλαμβάνουν αφηγήσεις από την καθημερινότητά τους. Συχνά δέχονται ποικίλες επιθέσεις και λοιδορίες από αυτό το σύμπλοκο συμφερόντων που γενικά αποκαλούμε «σύστημα». Ομως αυτοί οι «άγνωστοι» πετυχαίνουν στόχους που λίγοι μπορούν να φανταστούν ότι είναι εφικτοί. Ενα από αυτά τα σεβαστά πρόσωπα ήταν η αξέχαστη φιλόλογος, συγγραφέας και ερευνήτρια Αννα Τζιροπούλου Ευσταθίου. Ηταν λειτουργός της ιερής ελληνικής γλώσσας και συνομίλησε με τον λαό μας μέσω του έργου της. Απέδειξε πόσο πολύ έχει επηρεάσει την εποχή της με την ποιότητα και την απήχηση των βιβλίων, των διαλέξεων και των δημόσιων παρεμβάσεών της. Σε μια εποχή αφελληνισμού επέμενε να προτείνει την ενασχόληση με την αρχαία ελληνική γλώσσα και μάλιστα υπέδειξε και πρωτοποριακό, εύκολο και ευχάριστο τρόπο για να γίνεται αυτό. Η Ευσταθίου καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της προσπάθησε να διορθώσει τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν στο έθνος τα κόμματα που κυβέρνησαν κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης (κατάργηση καθαρεύουσας από Ράλλη, κατάργηση πολυτονικού από Βερυβάκη). Μέχρις ενός σημείου κατάφερε πολλά. Αν ο δρόμος που έδειξε ακολουθηθεί από μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων, το ρήγμα στο εθνικό σκάφος μπορεί να αποκατασταθεί και να αποφευχθεί το ναυάγιο. Οσοι τη γνώρισαν από κοντά ή μελέτησαν κάποιο έργο της ή απλά παρακολούθησαν κάποια από τις διαλέξεις της θα τη θυμούνται με εκτίμηση, θαυμασμό και αγάπη.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς.

Μερικά από τα βιβλία της Αννας Τζιροπούλου Ευσταθίου είναι τα ακόλουθα: «Αρχιγένεθλος Ελληνική Γλώσσα – Πώς Εγονιμοποίησε τον Παγκόσμιο Λόγο», «Ο Εν Τη Λέξει Λόγος», «Σαπφώ, η ποιήτρια. Η δέκατη Μούσα», «Η καταστροφή των ελληνικών βιβλιοθηκών», «Λεξικό Γκρίκο – Ελληνικό – Ιταλικό», «Προσοχή στην Ακρόπολι. Η Ακρόπολις τότε, χθες, σήμερα, αύριο», «Ομηρος Τηλεμάχου Οδυσσείδης», «Τραγωδία. Αριστοτελική κάθαρσις».

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα