Οι μεγάλες δίκες του 2019

Ιδιαίτερα θερμή αναμένεται η νέα χρονιά, καθώς θα ασκηθούν διώξεις ή θα εισαχθούν στο ακροατήριο ή θα υπάρξουν αποφάσεις για υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμηΑπό την 
Ντέμη Ντάβαρη

Ποδαρικό με καταιγιστικές εξελίξεις στο σκάνδαλο της Novartis έκανε το 2019, ανοίγοντας την αυλαία σε μία δικαστική χρονιά που προμηνύεται καυτή. Εκτός από την εισαγγελική έρευνα και τις πρώτες διώξεις στην υπόθεση του φαρμακευτικού κολοσσού, που προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό στερέωμα, το νέο έτος φέρνει στα δικαστικά έδρανα υποθέσεις διαφθοράς, οικονομικά σκάνδαλα, αλλά και άγρια εγκλήματα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί, μεταξύ άλλων, για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του ήδη προφυλακισμένου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του για τη μίζα των 2.800.000 ελβετικών φράγκων, για την πορεία της ανάκρισης στο χρηματιστηριακό σκάνδαλο της Folli Follie, ενώ αναμένονται αποφάσεις για τις υποθέσεις των «μαύρων ταμείων» της Siemens, του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, αλλά και της Χρυσής Αυγής, που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ακροατήριο.

NOVARTIS
Εισέρχεται στην τελική ευθεία η έρευνα των εισαγγελέων

Η ογκώδης δικογραφία γύρω από τις πρακτικές που φέρεται ότι ακολουθούσε η φαρμακοβιομηχανία περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα, προστατευόμενους μάρτυρες -ένας εκ των οποίων κατέστη πριν από μία εβδομάδα κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία-, λίστα με εκατοντάδες γιατρούς και βαλίτσες με μαύρο χρήμα που διακινήθηκε ποικιλοτρόπως και σε πολλές κατευθύνσεις.
Η υπόθεση της Novartis, που έφτασε στη Βουλή προκαλώντας… σεισμικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και επέστρεψε στους κόλπους της Δικαιοσύνης προκαλώντας πρωτοφανείς προστριβές μεταξύ των λειτουργών της, είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος πρωταγωνιστής και κατά το νέο δικαστικό έτος, καθώς η έρευνα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Η απόφαση για την άρση του «πέπλου» προστασίας του μέχρι πρότινος μάρτυρα και νυν κατηγορουμένου πρώην συμβούλου υπουργών Υγείας και καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκου Μανιαδάκη σηματοδοτεί την απαρχή της άσκησης διώξεων σε βάρος των προσώπων που κατά την εισαγγελική κρίση εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ πυροδοτεί συγχρόνως και νέες εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Τα εκατέρωθεν πυρά αγγίζουν και τους δικαστικούς λειτουργούς, με αιχμές για καθυστερήσεις στην έρευνα, που ενισχύονται και από την παράλληλη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου και της νυν Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρών της εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη.

FOLLI FOLLIE
Βαριές κατηγορίες για το σκάνδαλο

Το χρηματιστηριακό σκάνδαλο της Folli Follie έσκασε σαν βόμβα το 2018, οδηγώντας στην εκπνοή του έτους στην άσκηση διώξεων σε βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου και στελεχών της εταιρίας για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα. Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, ο όµιλος φέρεται ότι «έχτιζε» ισολογισμούς µε ψευδή στοιχεία για αδιανέµητα κέρδη, ταµειακά διαθέσιµα, πωλήσεις και αποθέµατα, ενώ γίνεται λόγος για «µεθοδευµένη και σχεδιασµένη τουλάχιστον από το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών».
Μολονότι οι κατηγορούμενοι φέρεται ότι αρνούνται τη διάπραξη των αδικημάτων, με την πλειονότητα να επιρρίπτει ευθύνες σε στελέχη του ομίλου στην Ασία και τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου να τηρούν μέχρι στιγμής σιγήν ιχθύος, επικαλούμενα νομικά ζητήματα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών σφράγισε τα σύνορα για τους εμπλεκομένους, επικυρώνοντας την εισαγγελική διάταξη που προέβλεπε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Την ίδια ώρα, η Αρχή για το Ξέπλυµα Βρόμικου Χρήµατος προχώρησε σε δέσµευση και της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας, των µελών της διοίκησης της Folli Follie, αλλά και της ίδιας της εταιρίας.

ΖΕΥΓΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Κρίνεται αν τελικά θα παραπεμθεί για τις μίζες

Λίγο προτού το 2018 ρίξει αυλαία, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους για την υπόθεση διακίνησης μίζας ύψους 2.800.000 ελβετικών φράγκων για την υπογραφή της σύμβασης που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού το 2003 και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
Το 2019, ωστόσο, θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν τελικά ο πρώην υπουργός θα καθίσει στο σκαμνί, καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας. Μόλις ο φάκελος της ανάκρισης κλείσει, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στα χέρια του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που θα αποφανθεί με την έκδοση βουλεύµατος αν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Σύµφωνα µε το κατηγορητήριο των 600 σελίδων, ο πρώην κραταιός άνδρας της κυβέρνησης Σηaετικών φράγκων προκειμένου να προωθήσει τις συμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών, ενώ καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των δικαστικών Αρχών για την προσωρινή κράτηση του ζεύγους Παπαντωνίου – Κουράκου φέρεται ότι έπαιξε το γεγονός ότι είχαν ήδη προχωρήσει στην εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων.

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Στο εδώλιο πράκτορας των ΗΠΑ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να καθίσει εντός της χρονιάς και ο Αµερικανός πρώην πράκτορας της CIA William Basil (φωτό) για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών την περίοδο της κυβέρνησης Καραµανλή.
Ο κατηγορούμενος πράκτορας έχει παραπεμφθεί σε δίκη για κατασκοπία και παραβίαση µυστικών της Πολιτείας, καθώς φέρεται ότι οργάνωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών εις βάρος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή και µελών του υπουργικού συµβουλίου.

SIEMENS
Τα «μαύρα ταμεία» και το C4I

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για τα «µαύρα ταµεία» της Siemens, η πολύκροτη δίκη βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο.
Οι περίπου 60 κατηγορούμενοι, µεταξύ των οποίων υψηλόβαθµα στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ, απολογούνται ήδη ενώπιον της έδρας του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων για τη σύµβαση 8002/97 που αφορά την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, για την οποία φέρεται ότι χρηματίστηκαν στελέχη του οργανισμού.

Απόντες από τη δικαστική αίθουσα παραμένουν οι φυγόδικοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, ενώ τα βήματά τους ακολούθησε προσφάτως και ο τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Οσβλαντ, ο οποίος έσπασε το βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης και έκτοτε αγνοείται.
Την ίδια ώρα, σε άλλη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών βρίσκεται σε εξέλιξη και η δίκη για την προµήθεια του συστήµατος ασφαλείας των Ολυµπιακών Αγώνων C4Ι, που στις αρχές ∆εκεµβρίου διεκόπη λόγω… χαμηλών θερμοκρασιών.

Στο εδώλιο βρίσκονται συνολικά 19 άτοµα, τότε στελέχη της γερµανικής εταιρίας, που φέρεται ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δηµοσίους υπαλλήλους», ενώ στον κατάλογο των μαρτύρων περιλαμβάνονται τα ονόματα των πρώην υπουργών της Νέας ∆ημοκρατίας Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Μαρκογιαννάκη, καθώς και του πρώην γενικού γραµµατέα του υπουργείου ∆ηµόσιας Τάξης Κώστα Αιλιανού. Η δίκη αναμένεται να ρίξει αυλαία μέσα στους επόμενους μήνες.

ΠΟΛΥΚΡΟΤΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Δολοφονίες, ναρκωτικά και… Αρτέμης Σώρρας

Τη χρόνια που μόλις μπήκε θα ξυπνήσουν μνήμες από στυγερά εγκλήματα των περασμένων ετών, αλλά και άλλες πολύκροτες υποθέσεις. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2019 αναμένεται η απόφαση για τη στυγερή δολοφονία του γνωστού δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου τον Οκτώβριο του 2017. Οι κατηγορούμενοι φέρεται ότι ζητούσαν μεγάλο χρηματικό ποσό από τον επιχειρηματία και εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο της Energa Αριστείδη Φλώρο, που είναι μάρτυρας στην υπόθεση, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, στις οποίες τον κατονόμαζαν ως τον ηθικό αυτουργό στην επίθεση σε βάρος του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται ότι προσέλαβαν δύο συμπατριώτες τους, προκειμένου να «εκφοβίσουν» τον Ζαφειρόπουλο, ο οποίος ήταν δικηγόρος του Φλώρου, όμως οι απειλές κατέληξαν στην εν ψυχρώ δολοφονία του ποινικολόγου. Την ίδια ώρα, εντός του μήνα θα βρεθούν στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων -ή θα εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους τους- και οι 27 κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση της διακίνησης κοκαΐνης, με αφετηρία γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου. Μεταξύ αυτών ηθοποιοί, παρουσιαστές, γνωστοί επιχειρηματίες ή σύζυγοι επιχειρηματιών, που θα κληθούν να απολογηθούν ενώπιον της έδρας.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η έκδοση βουλεύματος για τον ιδρυτή της Ελληνων Συνεύλευσις Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληµατικής οργάνωσης, της απάτης και της απόπειρας απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ∆ηµοσίου και τραπεζών µε την επιβαρυντική διάταξη του νόµου περί καταχραστών του ∆ηµοσίου, καθώς και της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
«Mαραθώνιος» χωρίς τέλος

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σε λίγους μήνες από την πρώτη συνεδρίαση του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Η μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, που συνεχίζεται στη δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, ενδέχεται να ολοκληρωθεί τη φετινή χρονιά, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η δικαστική ετυμηγορία να εκδοθεί και το επόμενο έτος. Κι αυτό γιατί χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των 130 μαρτύρων κατηγορίας (ολόκληρο το 2017), ενώ τον περασμένο χρόνο άρχισε η ανάγνωση του τεράστιου όγκου εγγράφων, που συνεχίζεται έως σήμερα.
Θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και εν συνεχεία οι απολογίες των 65 κατηγορουμένων.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα