Οι μάνατζερ, ο Βαρδής και οι Vikings

Το δισκάκι που μοιράστηκε ως δώρο με το απορρυπαντικό Rol και έκανε πασίγνωστο το συγκρότημα Blue BirdsAπό τον
Δημήτρη Καπράνο

Στα μέσα του ’60 υπήρχε η κεντρική σκηνή με τα μεγάλα συγκροτήματα, τους Forminx, Juniors, Idols, Sounds, Playboys, τα οποία είχαν απήχηση κυρίως λόγω της δημοσιότητας την οποία κέρδιζαν με τις γνωριμίες, αλλά και τους μάνατζερ που είχαν.

Mη νομίζετε ότι οι τότε μάνατζερ είχαν σχέση με τους σημερινούς, οι οποίοι πολλές φορές κερδίζουν περισσότερα από τους καλλιτέχνες τους οποίους μανατζάρουν και ζουν πλουσιοπάροχα.

Τότε (πλην μιας δυο εξαιρέσεων) οι μάνατζερ ήταν φίλοι, που σπάνια κέρδιζαν χρήματα από την απασχόλησή τους. Κέρδιζαν, όμως, δόξα και, κυρίως, γίνονταν δημοφιλείς στον γυναικόκοσμο, αφού ήταν ο σύνδεσμος με τους καλλιτέχνες των συγκροτημάτων!
Και, όσο κι αν ηχεί περίεργα, οι γιεγιέδες είχαν πέραση όχι μόνο στα κοριτσάκια, αλλά και σε αρκετά μεγαλύτερες και ωριμότερες ηλικίες.

Οι Forminx είχαν μάνατζερ τον Νικο Μαστοράκη, οι Charms τον Κώστα Τσερώνη, ο Αλκης Εξαρχος βοήθησε επίσης αρκετά συγκροτήματα, όπως τους Stormies. Οι μάνατζερ δεν ήταν όλοι επαγγελματίες. Αρκετά συγκροτήματα παρουσίαζαν ως μάνατζερ έναν φίλο τους.

Για παράδειγμα αναφέρω ότι εμείς, σε ένα σχήμα που είχαμε φτιάξει στα τέλη του ’60 με τον κορνετίστα Βαγγέλη Μιχαηλίδη (αργότερα έγινε διάκονος στον Πανάγιο Τάφο!), είχαμε μάνατζερ τον φίλο μας Δημήτρη Μελισσανίδη!
Ναι, τον γνωστό σήμερα εφοπλιστή και μεγαλοεπιχειρηματία, που ήταν φίλος και γειτονάκι μας στη Νίκαια!

Και μια που αναφέρθηκα στη Νίκαια, να σας πω ότι στον κινηματογράφο «Αλφα» γίνονταν συχνά «Μουσικά πρωινά» τις Κυριακές. Η Νίκαια είχε μερικά καλά συγκροτήματα, όπως οι Nobles, οι Pretty Boys, οι Planets, οι Clouds.
Και στον Πειραιά, όμως, υπήρχαν πολύ καλά συγκροτήματα. Ηταν οι Riddles, οι Vikings, οι Blue Birds, οι Persons και αργότερα, στη δεκαετία του ’70, οι 2002 GR, που υπάρχουν μέχρι σήμερα!

Οι Vikings ήταν το συγκρότημα στο οποίο έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε ο Αντώνης Βαρδής. Κάτοικος Μοσχάτου, εργαζόταν από μικρό παιδί, αλλά είχε τη μουσική μέσα του. Στο σχήμα συμμετείχαν ακόμη ο Αντώνης Στεφανίδης, ο Σταύρος Λαδάς και ο Τάσος Χαμουρτιάδης. Οι Vikings έγιναν γνωστοί από δύο τραγούδια, που έφεραν γυναικεία ονόματα, τα «Francoise» και «Katherine».

Αργότερα, ο Βαρδής έπαιξε κιθάρα στο σχήμα που συνόδευε τη Χαρούλα Αλεξίου και εξελίχθηκε στον σπουδαίο (και χαμένο πρόωρα) συνθέτη. Ο Αλέκος Πατσιφάς τον αποκάλεσε «Ο λαϊκός Σαββόπουλος». Δεν θυμάμαι να έγραψε κάποιο τραγούδι σε μείζονα κλίμακα!
Ο Στεφανίδης ακολούθησε σόλο καριέρα ως συνθέτης και τραγουδιστής. «Εφυγε» και εκείνος πρόωρα…

Οι Blue Birds εμφανίστηκαν το 1964, παίζοντας στο υπόγειο κλαμπ Princess στον Πειραιά. Eγιναν ευρύτατα γνωστoί από ένα δισκάκι που κυκλοφόρησε από τη Philips, αλλά μοιράστηκε και ως δώρο με το απορρυπαντικό Rol!
Το κομμάτι ήταν στον ίδιο «δρόμο» με το «The house of the rising sun», που είχε τότε κυκλοφορήσει από τους Αnimals, παιγμένο όμως σε πιο γρήγορο ρυθμό.

Οι Blue Birds αποτελούνται από τους εξής: Γιώργος Πετρίδης (τραγούδι ως το 1967, που πήγε έπειτα στους Idols), Γιάννης Ψιμόπουλος (κιθάρα – τραγούδι, αργότερα διέπρεψε ως δημιουργός πολύ πετυχημένων διαφημιστικών), Λεωνίδας Λουλούδης (μπάσο ως το 1967), Σωκράτης Αρδαβάνης (πλήκτρα), Γαβρίλης Παντζής (τύμπανα). Από το γκρουπ πέρασαν επίσης οι Μανώλης Λαουτάρης (μπάσο) και Λία Λαουτάρη (τραγούδι), παιδιά του καθηγητή μουσικής Λαουτάρη, τα οποία είχαν φτιάξει το πολύ σωστό συγκρότημα The Outins, αλλά δεν έκαναν δισκογραφία.

Το φεστιβάλ τραγουδιού του ’72

Το γκρουπ έλαβε μέρος με επιτυχία στο φεστιβάλ τραγουδιού του 1972 με το τραγούδι «Ξύλινος σταυρός», σε μουσική Γιάννη Ψιμόπουλου και στίχους Γιάννη Καλογεράκη, και στη συνέχεια χάθηκε στον ορυμαγδό του πολιτικού τραγουδιού και των μπουζουκιών… Σε εκείνο το φεστιβάλ είχαν επίσης συμμετάσχει τα γκρουπ Poll με τις «Μολυβιές φωτογραφίες», Faces με το τραγούδι «Να γελάς, να τραγουδάς» και οι Νοστράδαμος με το «Δώσ’ μου το χέρι σου».

Οι Persons, που ήταν επίσης γκρουπ του Πειραιά, σχηματίστηκαν από τους Ηλία Ασβεστόπουλο (αργότερα έφτιαξε τους 2002 GR), Γιάννη Σπάθα, Ηλία Μπουκουβάλα και Αντώνη Τουρκογιώργη (οι μετέπειτα -κατά πολλούς το κορυφαίο ροκ γκρουπ στην Ελλάδα- Socrates drank the conium, για τους
οποίους θα μιλήσουμε αργότερα).To γκρουπ κυκλοφόρησε ένα σινγκλ, το «Drive my Mustang».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα