Ταμεία: 120 δόσεις με διαγραφή (έως 87%) των προσαυξήσεων!

Ως τον Μάρτιο η νέα ρύθμιση οφειλών για όσους δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμόΤο αργότερο μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ανακοινωθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία προσφέροντας, σύμφωνα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τη δυνατότητα διαγραφής έως το 87% των προσαυξήσεων σε όσους δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Οπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, με βάση τη νέα ρύθμιση «το ύψος της οφειλής θα μικρύνει πάρα πολύ, διότι θα υπολογιστεί με βάση το σημερινό σύστημα των εισφορών, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διαγραφή προσαυξήσεων, μέχρι το 87%».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλές οι οποίες έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και είχαν δημιουργηθεί λόγω του παλιού συστήματος των εισφορών το οποίο, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός, «παρήγαγε οφειλέτες. Το 97% των οφειλών έχει προκληθεί επί προγενέστερων κυβερνήσεων».

Ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε ότι «το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών εξετάζεται με σοβαρότητα και με έναν τρόπο που θα οδηγεί στην προστασία και των ασφαλισμένων αλλά και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς αφορά σχεδόν 1.000.000 οφειλέτες συμπεριλαμβανομένων και ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης». «Θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με το ποσό και την ηλικία του οφειλέτη» συνέχισε ο αρμόδιος υφυπουργός, «ειδικά για τη λήψη της σύνταξής του».

Το μεγαλύτερο πλήθος των οφειλετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ συγκεντρώνεται σε τρία Tαμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και είναι τα εξής:
• τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 490.785 οφειλέτες με οφειλή 18.183.706.295 ευρώ,
• τ. ΟΑΕΕ: 556.190 οφειλέτες με οφειλή 14.221.901.458 ευρώ και
• τ. ΟΓΑ: 335.562 οφειλέτες με οφειλή 1.520.453.739 ευρώ.

Εκτιμάται ότι η νέα ρύθμιση θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες εγκλωβισμένους οφειλέτες, καθώς πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων (ν. 4321/2015) ακόμη και για 100 ή 150 ευρώ τον μήνα. Το 69% των περιπτώσεων που έχασαν τη ρύθμιση είχε μηνιαία δόση από 50 έως 300 ευρώ.

Με βάση το ίδιο πλαίσιο στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση σε χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χρέη τους, αδυνατώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και να λάβουν σύνταξη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα