«Καίει» υπουργό τραπεζικός λογαριασμός!

«Πακέτα» έφευγαν από το εξωτερικό για να καλύψουν έξοδα μέλους της οικογένειάς του

Novartis: Ιδού τι αρνήθηκε να παραλάβει από το FBI εισαγγελέας

Το «γιαουρτωμένο λαγωνικό» που δεν ξέρει να διαβάζει… εφημερίδα

Ο δικηγόρος του Μανιαδάκη πήρε… φόρα και υπερασπίζεται τους εμπλεκόμενους πολιτικούςΗ Θέση μας: Η Τουρκία δεν αλλάζει

Διαβάστε επίσης:

►Ο Καμίνης έριξε τον Σταυρό σε πισίνα ξενοδοχείου!

►Θεσσαλονίκη: Αγιασμός υδάτων με γιούχα κατά Νοτοπούλου!

►Στην τελική ευθεία για το διαζύγιο

►Υψηλοί τόνοι με Μπρεχτ και… αίμα!

►Χυδαιότητες με στίχους από Ερντογάν

►Αυτοκέφαλη (με τη βούλα) η Εκκλησία της Ουκρανίας

►Αμερικανικό «χαλινάρι» σε Ερντογάν για τη Συρία

►Ταμεία: 120 δόσεις με διαγραφή (έως 87%) των προσαυξήσεων!

►Χιονιάς: Μετά τη «Σοφία» φτάνει και ο «Τηλέμαχος»

Οι εισαγγελείς δεν πήραν από το FBI στοιχεία για καταθέσεις, μέσω των οποίων πήγαιναν λεφτά σε συγγενή του πολιτικού

Ρεπορτάζ
Μαρία Παναγιώτου

Η μη αντίδραση είναι σιωπηλή παραδοχή. Και εμείς καμία αντίδραση δεν ακούσαμε από επίσημα χείλη για «το χρονικό της Βιένης» και τις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για όσα διημείφθησαν εκεί. Ο λόγος για το ταξίδι που πραγματοποίησαν τρεις εισαγγελείς από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ο εποπτεύων εισαγγελέας στην αυστριακή πρωτεύουσα, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, για να ανταλλάξουν στοιχεία με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, ένας εκ των εισαγγελέων αρνήθηκε να παραλάβουν οι ελληνικές Αρχές από τις αμερικανικές συντριπτικά στοιχεία σε βάρος Ελληνα πρώην υπουργού.

Τα στοιχεία που αρνήθηκε να πάρει ο εισαγγελέας είναι εξαιρετικά σοβαρά, καθώς αφορούν την ύπαρξη ενός λογαριασμού στο εξωτερικό μέσω του οποίου έφευγαν τακτικά ποσά για να πληρώνονται έξοδα σε άλλη χώρα μέλους της οικογένειας του υπουργού. Επομένως, μέσω αυτών των στοιχείων, οι εισαγγελείς θα μπορούσαν, ακολουθώντας «τον δρόμο του χρήματος», να βγάλουν πολλά συμπεράσματα για την πολύκροτη υπόθεση.

Η άρνηση του εισαγγελέα εξόργισε τόσο τους Αμερικανούς, που απειλήθηκε επεισόδιο με μη κόσμιες… προεκτάσεις. Ευτυχώς επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και τα πνεύματα ηρέμησαν. Οπως έχουμε ήδη αποκαλύψει, η άρνηση παραλαβής των στοιχείων στηρίχθηκε στην έωλη νομική επιχειρηματολογία ότι οι ελληνικές Αρχές δεν μπορούν να κάνουν χρήση σε παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα.

Δεν ήταν παράνομα

Είχαμε τονίσει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν. 4356/2015, οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος μπορούν να κάνουν χρήση ακόμη και σε παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα. Πολλώ δε μάλλον που τα συγκεκριμένα μέσα δεν ήταν παρανόμως κτηθέντα. Εξάλλου, ακόμη και σύμφωνα με το άρθρο 36 της πολιτικής δικονομίας, «όταν δεν απαιτείται έγκληση ή αίτηση, η ποινική δίωξη κινείται αυτεπάγγελτα, ύστερα από αναφορά, μήνυση ή άλλη είδηση ότι διαπράχθηκε αξιόποινη πράξη». Αν, λοιπόν, ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη από μία είδηση και μόνον, φανταστείτε τι περιθώρια έχει να αξιοποιήσει τέτοιες πληροφορίες σε έρευνα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Πιστεύουμε ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, εάν δεν γνωρίζει ήδη «το χρονικό της Βιένης», θα ζητήσει άμεσα ενημέρωση και θα φροντίσει να ταξιδέψει ακόμη και η ίδια στις ΗΠΑ για να παραλάβει τα πολύτιμα στοιχεία. Το θέμα των ευθυνών έπεται. Πρωτεύον είναι να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για μία υπόθεση που ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο και τους πολίτες δισεκατομμύρια ευρώ και η οποία, όπως είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αποτελεί «σκάνδαλο μεγαλύτερο ακόμη και από εκείνο της Siemens».

 Περίεργο σχόλιο από «σκοτεινό» site■ 

Σε site ιδιοκτησίας απολυμένου από εφημερίδα δημοσιογράφου, ο οποίος συνεργάζεται με όποιον διαπλεκόμενο επιχειρηματία εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, αλλά και που υποστηρίζει κάθε παλαιοσυστημική φωνή, διαβάσαμε μαζί με τη δημοσίευση της αποκάλυψης της «δημοκρατίας» σχετικά με την άρνηση εισαγγελέα να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές Αρχές για την υπόθεση Novartis και ένα σχόλιο για τις πολιτικές απόψεις που δήθεν «απηχεί» η εφημερίδα μας. Πιθανότατα, για να αποδυναμώσει το ρεπορτάζ μας και να καλύψει… κάποιους, όπως συνήθως εντέλλεται να πράττει.

O κ. πρώην δημοσιογράφος και νυν «παράγοντας», ο οποίος ξεκίνησε τη διαδρομή του έχοντας στενές επαφές με -ποιον άλλον;- τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια άλλαξε αλλεπάλληλες φορές πολιτικά γυαλιά, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται με ακρίβεια τις πολιτικές αποχρώσεις, καθώς ο ίδιος τις αλλάζει εν ριπή… γιαουρτιού. Θα του ήταν, όμως, χρήσιμο στον αγώνα που δίνει για να καλύψει τα ισχυρά πρόσωπα τα οποία τον στηρίζουν να μην προχωρά σε κρίσεις, τις οποίες κυρίως ο ίδιος δεν θα μπορέσει να αντέξει, εάν πυροδοτηθούν!

Το άγχος του δικηγόρου και η απορία για Γεωργιάδη

Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν και (ακόμη) μερικές απορίες. Ο Θοδωρής Μαντάς, δικηγόρος του Νίκου Μανιαδάκη, δήλωσε ότι το σύνολο των καταθέσεων και μαρτυριών που έχει δώσει ο κ. καθηγητής για την υπόθεση Novartis ως προστατευόμενος μάρτυρας πρέπει υποχρεωτικά να μπει στο αρχείο και να μη χρησιμοποιηθεί αποδεικτικά, καθότι πλέον ο πελάτης του διώκεται ποινικά. Δεν καταλαβαίνουμε, γιατί;

Σε αυτές τις καταθέσεις ο κ. Μαναδιάκης δεν αναφέρεται στον εαυτό του. Αρα με αυτή τη δήλωση ο κ. Μαντάς σίγουρα δεν προστατεύει τον πελάτη του. Δεν έχει λόγο. Ποιον προσπαθεί να προστατέψει; Μήπως τα πολιτικά πρόσωπα; Μήπως, τελικά, η δήλωση του κ. Μαντά επιβεβαιώνει τις απόψεις των αμερικανικών Αρχών που υποστήριζαν ότι ο κ. Μανιαδάκης είχε διπλό ρόλο στην υπόθεση; Κι αλήθεια, πότε ανέλαβε δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη ο κ. Μαντάς;

Τέλος, ο Αδωνις Γεωργιάδης έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι την περασμένη Παρασκευή ο κ. Μανιαδάκης τού τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει ότι «η κυρία Τουλουπάκη τον πίεζε να καταθέσει ψέματα εναντίον μου και εναντίον των Γιάννη Στουρνάρα και Αντώνη Σαμαρά με την απειλή ότι αν δεν το έκανε, θα του ασκούσαν δίωξη». Ως πριν από λίγες μέρες ο κ. Γεωργιάδης αποκαλούσε τους προστατευόμενους μάρτυρες «κουκουλοφόρους».

Τώρα μαθαίνουμε, και μάλιστα από τον ίδιο, ότι ο κ. Μανιαδάκης μόλις βγήκε από την εισαγγελέα φρόντισε αμέσως να του τηλεφωνήσει. Είναι λογικό ο κ. Μανιαδάκης πρώτο μέλημα να είχε εκείνη τη στιγμή να ενημερώσει τον κ. Γεωργιάδη κι όχι τον δικηγόρο του; Ηταν η πρώτη φορά που του τηλεφωνούσε όλο αυτό το διάστημα ή είχαν κι άλλες επαφές; Εκτός από τον κ. Γεωργιάδη είχε και με άλλους πολιτικούς επικοινωνία ο κ. Μανιαδάκης; Με ποιους και από πότε;

Αρση απορρήτου

Είμαστε βέβαιοι ότι η Εισαγγελία θα έχει ήδη διατάξει την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών επαφών του κ. καθηγητή, για να διαλευκανθεί με ποιους είχε επαφές πριν και έπειτα από εκείνη την Παρασκευή, στις 28 Δεκεμβρίου, ώστε να οργανώσει τις κινήσεις του. Σε κάθε περίπτωση, εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις οι οποίες αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Αγρια κόντρα του Μαξίμου με τον Αδωνι

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα του Μεγάρου Μαξίμου και του Αδωνη Γεωργιάδη με αφορμή τις εξελίξεις στη Novartis. Η κυβέρνηση αφήνει αιχμές για εμπλοκή του κ. Γεωργιάδη σε προσπάθεια διαφυγής του Νίκου Μανιαδάκη, επικαλούμενη δύο παλαιότερες δημόσιες τοποθετήσεις του και θέτοντας τα ερωτήματα γιατί επεδίωκε επαφές και συναντούσε τον προστατευόμενο μάρτυρα και εάν γνώριζε τον σχεδιασμό διαφυγής αυτού. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., σε σειρά συνεντεύξεών του, απάντησε αρχικά μέσω twitter: «Είναι κουραστικό να αναπαράγει το Μαξίμου κάθε ανοησία του Κώστα Βαξεβάνη και φυσικά δεν έχω να κρύψω απολύτως τίποτε! Oχι, δεν εγνώριζα ότι σκόπευε να φύγει ο κ. Μανιαδάκης! Κατά τα λοιπά, εύχομαι κουράγιο σε όσους θα πάνε φυλακή για τη σκευωρία».
Αργότερα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «τα έχει χαμένα» λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis και κατέληξε με τη φράση: «Και εγώ θα επανέλθω, κύριε Τσίπρα…»

Ενσταση κατά της δίωξής του ετοιμάζει ο Μανιαδάκης

Στην αντεπίθεση περνά ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση της Novartis Νίκος Μανιαδάκης, μετά τις καταλυτικές εξελίξεις που οδήγησαν τις εισαγγελικές Αρχές στην άρση του πέπλου προστασίας που τον περιέβαλε και στο παράλληλο «σφράγισμα» των συνόρων, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της μετεγκατάστασης του ίδιου και της οικογένειάς του στην Ισπανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αναμένεται να υποβάλει ενώπιον της ανακρίτριας Μαρίνας Μπόζνου, στα χέρια της οποίας έχει περιέλθει πλέον το σκέλος της δικογραφίας που τον αφορά, ένσταση απόλυτης ακυρότητας της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε εις βάρος του.

Την ίδια ώρα, ο κατηγορούμενος προτίθεται να προσφύγει κατά της εισαγγελικής διάταξης που του απαγόρευσε την είσοδο από τη χώρα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί με βούλευμά του για την επικύρωση ή μη της εισαγγελικής κρίσης. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως στις 27/12/2018 ο μέχρι τότε… «Γιάννης Αναστασίου» ζήτησε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς να προχωρήσει σε άρση των μέτρων προστασίας του και 36 ώρες πριν από το ταξίδι για τη Μαδρίτη έβγαλε τα εισιτήρια για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Εν όψει της απόφασης του συμβουλίου ωστόσο, ο Νίκος Μανιαδάκης, επιχειρώντας να αναιρέσει την ιδιότητα του υπόπτου φυγής, φέρεται όιτ έχει ήδη επιστρέψει στο σπίτι του στον Διόνυσο μαζί με την… οικοσκευή!

Την περασμένη Πέμπτη σε κατ’ όικον έρευνα που διεξήγαγαν οι αστυνομικοί αντίκρισαν μόνο… τοίχους, καθώς ο πρώην προστατευμένος μάρτυρας είχε αδειάσει το σπίτι της οικογένειας, εν όψει της μετακόμισης.

Ομως, ο κλοιός γύρω από τον καθηγητή σφίγγει διαρκώς, καθώς την ώρα που κλιμάκιο της Αστυνομίας έκανε έλεγχο στο σπίτι του δεύτερο κλιμάκιο προχωρούσε σε κατάσχεση κινητών τηλεφώνων της οικογένειάς του, όταν τα μέλη της βρίσκονταν σε φιλικό σπίτι όπου και φιλοξενούνταν.

Ντέμη Ντάβαρη

Ο Κυριάκος τα λέει με τους δικαστές

 Να «υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης» αναμένεται να καλέσει τους δικαστικούς λειτουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής του με το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η συνάντηση «έκλεισε» στον απόηχο των εξελίξεων στην υπόθεση της Novartis και των παρεμβάσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη προς τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης. Oπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ν.Δ., «δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει».

Φώφη: Μέθοδοι παρακράτους

«Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας στον τόπο» διαπίστωσε η Φώφη Γεννηματά (φωτό) κατά τη συνάντησή της με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο γραφείο της στη Βουλή. «Ζήτημα που δημιουργεί η απροκάλυπτη προσπάθεια του κ. Tσίπρα και της κυβέρνησής του να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, να την υποτάξουν στην εξυπηρέτηση των κομματικών τους στόχων. Γι’ αυτό και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων μιλά για θεσμική εκτροπή» σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., κάνοντας παράλληλα λόγο για μεθοδεύσεις που εντείνονται. «Με ωμές καθεστωτικές αντιλήψεις και ενέργειες που παραπέμπουν σε παρακράτος.
Οι επιθέσεις που γίνονται με την κάλυψη και την καθοδήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού κατά δικαστικών λειτουργών διευκολύνουν και το έργο της δεξιάς συνιστώσας της κυβέρνησης, που εκτελεί το σχέδιο άλωσης της Δικαιοσύνης» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας. Να εγγυηθούμε τη διαφάνεια, τη λογοδοσία που δεν εξυπηρετούνται με αυτές τις μεθοδεύσεις και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. Θα συγκρουστούμε ανοιχτά με όλους τους εκφραστές της θεσμικής εκτροπής».

{{-PCOUNT-}}42{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα