Εκατό ευρώ ετησίως ξοδεύει για αγορά αλκοόλ ο μέσος Ελληνας

Εκατό ευρώ τον χρόνο ξοδεύει για αλκοολούχα ποτά στο σπίτι ο μέσος Ελληνας, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη η σχετική δαπάνη είναι τριπλάσια κι ανεβαίνει στα 300 ευρώΗ απόσταση βεβαίως μετριάζεται αν υπολογίσει κανείς ότι στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζεται η δαπάνη σε μπαρ, εστιατόρια και εν γένει χώρους μαζικής εστίασης, αλλά περιορίζεται μόνο στις αγορές από τα καταστήματα τροφίμων και ποτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα δαπανήθηκε το 2017 για την αγορά αλκοολούχων ποτών ποσό ύψους 1,23 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ και στο 0,9% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών.

Δέκα χρόνια νωρίτερα, το 2007, η συνολική δαπάνη για την αγορά αλκοολούχων ποτών άγγιζε τo 1,147 δισ. ευρώ. Λόγω του υψηλότερου ΑΕΠ αλλά και του μεγαλύτερου ύψους δαπανών, δεδομένου ότι το διαθέσιμο εισόδημα ήταν πολύ υψηλότερο, το ποσό αυτό αντιστοιχούσε σε 0,5% του ΑΕΠ και 0,7% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι σταθερά 100 ευρώ. Επιβεβαιώνεται όθεν ότι πίνουμε κατά τι λιγότερο, αλλά πληρώνουμε περισσότερα, καθώς τα αλκοολούχα ποτά αποτέλεσαν ένα από τα προϊόντα με τις περισσότερες και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις φόρων από το 2010 κι έπειτα.

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2017 ποσό άνω των 131 δισ. ευρώ, (0,9% του κοινοτικού ΑΕΠ), ίσο με το 1,6% των συνολικών δαπανών τους. Η σχετική κατά κεφαλήν δαπάνη διαμορφώθηκε το 2017 σε 300 ευρώ έναντι 200 ευρώ το 2007.

Πρωταθλήτριες, οι χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, έπονται Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Φινλανδία, με τελευταίες στην κατάταξη τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα