ΔΥΟ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΓΝΟΗΘΗΚΑΝ!

Οι φήμες για κίνηση στα δεξιά της Ν.Δ., το δικαίωμα Κυριάκου για την πολιτική μάχη του και η δυνατότητα παρερμηνειώνΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Το sms που εμφανίστηκε στην οθόνη των κινητών μας το βράδυ της Παρασκευής στις 8.30 είχε πράγματι ενδιαφέρον περιεχόμενο. Εγραφε: «Σε φιλική συνάντηση που είχαν σήμερα οι Ευάγγελος Αντώναρος, Χρήστος Ζώης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Σάββας Τσιτουρίδης συζήτησαν σε έκταση την κατάσταση του τόπου και εκφράσανε προβληματισμό και ανησυχία». 

Σε μια πρώτη ανάγνωση, το μήνυμα δεν έλεγε κάτι σημαντικό. Πέντε πρώην υπουργοί της Ν.Δ. μάς ενημέρωσαν ότι ανησυχούν. Ολοι πράγματι ανησυχούμε για την πορεία του τόπου. Αλλά όσοι γνωρίζουμε καλά την κομματική «κουζίνα» της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης και ειδικώς της Ν.Δ. γνωρίζουμε, καταλαβαίνουμε, αντιλαμβανόμαστε άριστα ότι δεν επρόκειτο για μια απλή συνάντηση. Στην ουσία πρόκειται για την προετοιμασία ίδρυσης μιας νέας πολιτικής κινήσεως στα δεξιά της Ν.Δ., πέραν των ήδη υπαρχουσών. Και επειδή είμαστε και καιρό στο ρεπορτάζ, ακούμε και άλλα: ότι αυτή η νέα κίνηση είναι σε επαφή με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου και με τη Νέα Ελληνική Ορμή της Κατερίνας Παπακώστα, ανεξαρτήτως αν θα καρποφορήσουν οι συζητήσεις για κοινή κάθοδο.

Μεταξύ μας, δεν το βρίσκω και απίθανο. Το πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή απαιτεί συμπράξεις και συνέργειες. Εάν οι επόμενες εκλογές διεξάγονταν με απλή αναλογική, δεν θα έβρισκα εσφαλμένη την κίνηση αυτή. Η Ν.Δ. θα χρειαζόταν συμμαχίες στη νέα Βουλή για να επιτύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης· ακόμη και κόμματα που διαθέτουν μία, δύο, τρεις έδρες. Και, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν με το πρόγραμμά της.

Αλλά, εν προκειμένω, δεν πρόκειται περί αυτού. Ούτε εκλογές με απλή αναλογική έχουμε ούτε συναντίληψη με την ηγεσία της Ν.Δ. έχουν οι πέντε, πολύ δε περισσότερο αν προστεθούν σε αυτούς οι Πάνος Καμμένος και Κατερίνα Παπακώστα. Δύο εξ αυτών, ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, συγκρούστηκαν σφοδρά με τον αρχηγό του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και είτε διαφώνησαν είτε διαγράφησαν. Οι Χρήστος Ζώης, Σάββας Τσιτουρίδης και Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος έχουν αποστασιοποιηθεί καιρό από το κόμμα. Παρέλκει να επισημάνω ότι τους γνωρίζω όλους και τους εκτιμώ όλους. Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι μερικοί είχαν δίκιο στην κριτική που άσκησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε επιμέρους θέματα, θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να παραβλέψουν δύο κρίσιμα στοιχεία πριν αποφασίσουν να δημοσιοποιήσουν τη νέα κίνησή τους.

Το πρώτο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος αρχηγός του κόμματος, που εξελέγη από τη βάση της Ν.Δ. και δοκιμάζεται πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση. Εχει κάθε δικαίωμα να δώσει την πολιτική μάχη του με τον τρόπο που ο ίδιος νομίζει και αναλόγως του αποτελέσματος να μετρηθεί. Στην αναμέτρηση των δύο κόσμων με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι αφοσιωμένος στον βασικό αντίπαλό του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Οχι στο να εξετάζει διαρκώς τα νώτα του. Στην αναμέτρηση αυτή, επίσης, η κεντροδεξιά παράταξη έχει ανάγκη και την τελευταία ψήφο. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για διασπάσεις, έστω και μίνι.

Ο παλαιός Γιώργος Καρατζαφέρης, που έχει και τον μηχανισμό και τον πειρασμό, ξέρετε τι μου είπε όταν ανταλλάξαμε ευχές για το νέο έτος; «Θα κατέβω στις ευρωεκλογές επικεφαλής του ΛΑΟΣ. Αλλά να με κατηγορούν ότι αφαίρεσα 3% από το κόμμα στην εθνική κάλπη, δεν το αντέχω και δεν θα το επιτρέψω στον εαυτό μου».

Το δεύτερο στοιχείο που θα όφειλαν να εξετάσουν με προσοχή οι πέντε είναι ότι στο παρελθόν διετέλεσαν (2004-2009) κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή. Κάποιοι εξ αυτών, όπως ο Σάββας Τσιτουρίδης, είχαν ηγηθεί της κίνησης που στήριξε την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της Ν.Δ. το 1997 με την τότε ομάδα των «λοχαγών». Η πρωτοβουλία τους σήμερα δίδει τη δυνατότητα σε εχθρούς της παρατάξεως, και βεβαίως σε εχθρούς του Καραμανλή, να προχωρήσουν σε παρερμηνείες που απέχουν πολύ, πάρα πολύ από την πραγματικότητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα εσωτερικά της παρατάξεώς του και στηρίζει, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, την ηγεσία. Ωστόσο, από πουθενά δεν προκύπτει ότι αναμειγνύεται στην εσωκομματική «κουζίνα» (δεν ενδιαφέρθηκε να εκλέξει μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της δικής του επιρροής όπως άλλοι κορυφαίοι που έτρεχαν να βρουν κουπόνια στήριξης υποψηφιοτήτων στο συνέδριο) και κατά μείζονα λόγο δεν ενθαρρύνει κινήσεις που δυνητικά μπορεί να βλάψουν το κόμμα, τον αρχηγό, την επιρροή του στην κοινωνία. Κινήσεις παρεξηγήσεων.

Προς τι, λοιπόν, η νέα αυτή κίνηση; Μια πρώτη ανάγνωση των ερμηνειών που έγιναν στο διαδίκτυο μπορεί να πείσει τους εμπνευστές της ότι δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις αναφορικά με τα κίνητρά τους και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη και για τον τόπο και για την παράταξη. Δεν θα μακρυγορήσω άλλο. Οι πέντε κάνουν λάθος. Υποδείξεις, όμως, δεν κάνω. Είναι δικό τους θέμα τι θα πράξουν στο τέλος. Στις δημοκρατίες όποιος έχει την ελευθερία έχει και την ευθύνη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα