Οι νέοι μισθοί και επιδόματα

Πάνω από 1.500.000 οι κερδισμένοι από την αύξηση στον κατώτατο

Τι αλλάζει από τον Φεβρουάριο του 2019 για εργαζομένους και ανέργουςΗ Θέση μας: Πεμπτοφαλαγγίτες του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ

Διαβάστε επίσης:

►Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας αν φύγει ο Καμμένος

►Απο τον… Τηλέμαχο στην Υπατία

►Ο Αδωνις αποθέωσε το ΠΑΣΟΚ, που έφερε ευημερία στους Ελληνες

►Βόμβες… αέρος από τη Σπυράκη για εξαγορά (!) βουλευτών

►Παιδεία: Ερωταποκρίσεις για το (νέο) σύστημα διορισμών!

►Βήμα OPEN στην Εκκλησία

Αυξήσεις 30-60 ευρώ στον κατώτατο μισθό!

Νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τον επόμενο μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας μελετά προτάσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό μεταξύ 30 και 60 ευρώ, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για αύξηση μεταξύ 7% και 8%, πέριξ δηλαδή των 50 ευρώ τον μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον στα 630 ευρώ τον μήνα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τόσο τις αποδοχές όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης όσο και τα επιδόματα και τους μισθούς που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ και υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο. Αντίστοιχα, βέβαια, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση εισφορών για τους μη μισθωτούς που καταβάλλουν το κατώτατο ασφάλιστρο, δηλώνοντας εισοδήματα έως 7.000 ευρώ.

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 1.500.000 μισθωτοί, άνεργοι, επαγγελματίες κ.λπ.

Από τους 400.000 εργαζομένους, οι οποίοι θα δουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019 αυξήσεις στους μισθούς τους (της τάξης των 50 ευρώ), οι 200.000 εξ αυτών αµείβονται µε µισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ οι άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται µε µερική απασχόληση και εισπράττουν µισθό ο οποίος εξαρτάται από τον κατώτατο. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο μισθός και αυτών των 200.000 εργαζομένων μερικής απασχόλησης.

Σημαντική αύξηση θα δουν οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών. Για αυτούς ισχύει σήμερα ο υποκατώτατος μισθός, που όμως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα καταργηθεί και θα εξισωθεί με τον κατώτατο μισθό. Ετσι, γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων η αύξηση μισθού αναμένεται να αγγίξει τα 120 ευρώ.
Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των αυξήσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα υπογραφεί εντός του δεύτερου 15ημέρου του Ιανουαρίου, για να ισχύσει από τον Φεβρουάριο.

Οι τριετίες

Οπως ορίστηκε στον νόμο 4093 του 2012, ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Οσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες τριετίες δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών. Σύμφωνα με τη ρήτρα του 2012, έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% έχει ανασταλεί η προσαύξηση του κατώτατου μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

«Παράπλευρες ωφέλειες» και για τα επιδόματα!

Χιλιάδες είναι και οι έμμεσα ωφελούμενοι, που λαμβάνουν κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ, καθώς στην πλειονότητά τους αυτά υπολογίζονται ως ποσοστό του κατώτατου μισθού, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Μεταξύ των επιδομάτων που αναμένεται να αναπροσαρμοστούν μαζί με τους μισθούς είναι τα εξής:

• Το επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται με βάση το 55% του κατώτατου ημερομισθίου.
• Το επίδομα μητρότητας: Το καταβαλλόμενο μεικτό μηνιαίο ποσό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό.
• Το εποχικό βοήθημα, που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι υπάγονται στο άρθρο 22 του ν. 1836/89 (οικοδόμοι, καπνεργάτες, ηθοποιοί, κεραμοποιοί, αγρεργάτες, μουσικοί κ.ά.), το οποίο είναι ίσο προς το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
• Το ειδικό βοήθημα που χορηγείται μετά τη λήξη επιδότησης της ανεργίας και ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
• Οι αμοιβές των ανέργων που καλύπτονται από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, δεδομένου ότι υπολογίζονται ως ποσοστό επί του βασικού μισθού ή ημερομισθίου.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και τις εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων μη μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και τις κατώτατες εισφορές επαγγελματιών, καθώς υπολογίζονται ως ποσοστό επί του μεικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα