Ο Τσακαλώτος σε συνέντευξη «εκτέλεσε» Στουρνάρα και Σημίτη!

Πυρά Τσακαλώτου για τις παρεμβάσεις του διοικητή της ΤτΕ και την αφωνία του πρώην πρωθυπουργού στο ΣκοπιανόΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Ευθείες βολές κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα για την επιτηδευμένη «πολυπραγμοσύνη» του αλλά και για το γεγονός ότι συχνά, υπερβαίνοντας τα όρια του θεσμικού ρόλου του, παρεμβαίνει απροκάλυπτα στον πολιτικό ανταγωνισμό εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από τα βέλη του, όμως, δεν γλίτωσε ούτε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος από την ακαταδίωκτη σιγουριά της αποστρατείας, και ενώ σπάει κατά καιρούς την πολύτιμη σιωπή του για να διασπείρει στην κοινή γνώμη δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της χώρας, αποφεύγει επιμελώς σήμερα να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μολονότι χειρίστηκε προσωπικώς το Μακεδονικό στη διάρκεια της θητείας του.

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο 24/7 FM αν καταλογίζει «πολιτικό ρόλο στην ηγεσία της ΤτΕ», ο υπουργός απάντησε με βρετανικό φλέγμα: «Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μια ανεξάρτητη Αρχή. Το ότι ο κ. Στουρνάρας δεν αποφεύγει τη δημοσιότητα, δηλαδή δεν είναι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει η δημοσιότητα, αυτό καμιά φορά δημιουργεί κάποια προβλήματα σε εμάς. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι κάτι που δεν είναι διαχειρίσιμο. Εχει τις δικές του πολιτικές απόψεις, τις δικές του παρεμβάσεις, αλλά θεωρώ ότι θα έπρεπε να λειτουργεί λίγο πιο στενά στον ρόλο του ως κεντρικός τραπεζίτης».

Ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε βεβαίως το δικαίωμα της ΤτΕ να διαφωνεί με την κυβέρνηση ως ανεξάρτητη Αρχή, αλλά δεν παρέλειψε να παρατηρήσει αιχμηρά: «Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η συνεργασία μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

Ούτε λέξη

Ιδιαίτερα επικριτικός στάθηκε και προς τον Κ. Σημίτη, για τον οποίο, με αφορμή την αφωνία του στη Συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε δηκτικά: «Δεν είναι δυνατόν ο κ. Σημίτης, που ήταν οκτώ χρόνια πρωθυπουργός, ο οποίος το διαχειρίστηκε για οκτώ χρόνια αυτό το θέμα, να δίνει τρεις συνεντεύξεις και να μη λέει τίποτε. Δηλαδή δεν έχει άποψη γι’ αυτό; Είναι δευτερεύον θέμα; Αυτό δείχνει μια ευθυνοφοβία που μου κόβει την ανάσα. Ενας πρωθυπουργός, που προσπάθησε, και νομίζω καλοπροαίρετα, να λύσει αυτό το πρόβλημα, τώρα που είναι το καυτό ζήτημα και όλοι πρέπει να πάρουν την ευθύνη, δεν λέει απολύτως τίποτα. Αυτό είναι, συγγνώμη που θα πω τη λέξη, ευθυνοφοβία. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς».

Νωρίτερα ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα καταφέρει να αγοράσει ακριβό χρέος στις αγορές με εφόδιο το μαξιλάρι ασφαλείας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η μομφή του ότι από τα 2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών το μεν 1 δισ. είναι δικαστικώς διαφιλονικούμενο, ενώ το υπόλοιπο ποσό, ενώ εκταμιεύεται από την κυβέρνηση, δεν φτάνει τελικώς στον προμηθευτή, διότι μεσολαβούν ΟΤΑ, νοσοκομεία και οργανισμοί του Δημοσίου πελατειακά συγκροτημένοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα