ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Ο μονόδρομος των εκλογών μετά τις θύελλες που προκάλεσε η κυβέρνησηΑπό τον
Κώστα Κατσαφάδο*

Δεν γνωρίζω πότε ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα πατήσει το «κουμπί», που θα σημάνει και επισήμως την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Ομως, εκείνο που παρατηρώ είναι ότι η κυβέρνηση μοιάζει σαν να τα έχει χαμένα. Και αυτό για όσους γνωρίζουν τη λειτουργία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης είναι ο μεγάλος κίνδυνος, για να περάσει προς τον πολίτη η εικόνα διάλυσης. Oσοι βρίσκονται σε υπουργεία καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ.

Το «βαθύ κράτος» έχει τους δικούς του χρόνους και μια ικανότητα να μυρίζεται τις κάλπες αλλά και τις αλλαγές που έρχονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Φανταστείτε τι γίνεται τώρα που το πολιτικό κλίμα μοιάζει με κινούμενη άμμο. Εδώ και καιρό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δοκιμάζεται, καθώς ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε με το Σκοπιανό έφερε θύελλες, τις οποίες δεν φαντάζονταν οι συγκυβερνώντες τον τόπο, καθώς κρυφίως είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον γείτονα. 

Στο Μαξίμου έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι, και μετρούν τα κουκιά. Τα πάλαι ποτέ σχέδιά τους για 180 βουλευτές που θα τάσσονταν υπέρ της συμφωνίας έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και πλέον αναζητείται ο μαγικός αριθμός 151, με βουλευτές που δεν θα προέρχονται μόνο από τον κυβερνητικό εταίρο τους. Η Ν.Δ. θεωρεί αυτή τη συμφωνία επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και δεν θα την κυρώσει ούτε στην παρούσα Βουλή ούτε στην επόμενη, αν ο κ. Τσίπρας την εγκαταλείψει χωρίς να την ψηφίσει. Αυτό λέμε εδώ και έναν χρόνο, αυτό λέμε και σήμερα, χωρίς περιθώριο να υπάρξει παρερμηνεία. Αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει από τη Ν.Δ. Αυτοί που τη διαπραγματεύτηκαν και την υπέγραψαν, αυτοί θα αναλάβουν και την ευθύνη να την ψηφίσουν.

Αυτό επί της ουσίας θα σημάνει την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Για το αν δημιουργηθεί μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία ή θα πάμε σε μια νέου τύπου πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά χρόνια κυβέρνηση ανοχής. Τουλάχιστον αυτό διαμηνύουν από κυβερνητικής πλευράς, απαξιώνοντας κάθε συνταγματική νομιμότητα. Αν το Μαξίμου επιλέξει κάτι τέτοιο, που για την ώρα μοιάζει το πιθανότερο σενάριο, τότε οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα κυλήσουν μαρτυρικά για την ουσία της δημοκρατίας μας. Ο τόπος δεν έχει την πολυτέλεια να μπει σε αυτή τη δοκιμασία. Δεν ενδιαφέρει τους πολίτες εάν διευκολύνει ή όχι η απόφαση μιας κυβέρνησης «ανοχής» τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου. Φοβούμαι ότι κάτι τέτοιο θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από ό,τι φαντάζονται όσοι σχεδιάζουν ερήμην των πολιτών.

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, η μόνη καθαρή λύση είναι οι εκλογές. Οσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο για τον τόπο και τη δημοκρατία.

*Βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Πειραιώς και Νήσων

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα