«ΜΗΝΥΜΑ» ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι συνδηλώσεις της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από Συρία και οι δύο απόψεις για την «εξαίρεση» της ΑθήναςΑπό τον
Γιάννη Κουριαννίδη

Είναι γεγονός ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος της Συρίας δίνει πολλαπλά μηνύματα σε μια πλειάδα αποδεκτών.

Μήνυμα προς την πλευρά των Κούρδων: «Ο.Κ., είστε φίλοι μας, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι δυνατόν να μην μπορείτε να συντονιστείτε μεταξύ σας έχοντας διαφορετικές απόψεις ως Κούρδοι της Συρίας, του Ιράκ, της Τουρκίας και του Ιράν. Επειδή ένα είναι το κουρδικό κράτος που θα δημιουργηθεί και όχι τέσσερα, βρείτε τα πρώτα μεταξύ σας και μετά ελάτε να συζητήσουμε σε αξιόπιστη βάση. Μέχρι τότε, γεια σας!»

Μήνυμα προς την πλευρά της Τουρκίας: «Στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο έχουμε ξεκινήσει μπίζνες με πετρέλαια, αέριο και αγωγούς. Φυσικό είναι, λοιπόν, να μη θέλουμε φασαρίες και εμπόδια για την υλοποίησή τους. Επομένως, ξεχάστε τα τσαμπουκαλίκια σας στον χώρο αυτόν και περιοριστείτε στον χώρο της Συρίας και στην απειλή των Κούρδων».

Μήνυμα προς την πλευρά της Ρωσίας: «Θέλετε καλές σχέσεις με την Τουρκία, της πουλάτε και σύγχρονα πυραυλικά συστήματα κ.λπ. Για να δούμε, λοιπόν, πόσο θερμή είναι αυτή η σχέση σας και με ποιον τρόπο θα διαχειριστείτε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας από την Τουρκία, τώρα που εκλείπει πια ο κίνδυνος τυχαίας εμπλοκής σας σε κάποιο πολεμικό επεισόδιο με αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις!»

Μήνυμα προς την πλευρά των νατοϊκών συμμάχων: «Εμείς τη δουλειά μας την κάναμε αναφορικά με την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Η εφεξής διαχείριση της κατάστασης είναι πλέον αρμοδιότητά σας. Κανονίστε, λοιπόν, την πορεία σας και τα… έξοδά σας!» Φυσικά, υπάρχει και κάτι που δεν είναι τόσο σαφές και ορατό εκ πρώτης όψεως, και αυτό είναι το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρονται απλώς από το έδαφος της Συρίας – στον αέρα και στη θάλασσα παραμένουν.

Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους ότι οι εναέριες και οι θαλάσσιες δυνάμεις της αφενός θα διαφυλάσσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, αφετέρου θα είναι έτοιμες να επέμβουν όποτε αυτό ζητηθεί από τους ενδιαφερομένους, με τα κατάλληλα ανταλλάγματα φυσικά!

Είναι αξιοσημείωτο ότι δύο μέλη της συριακής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την ανακοίνωση αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, μετέβησαν στη Γαλλία για να ζητήσουν τη στήριξη του Μακρόν! Καιρός, λοιπόν, να παίξει τον ρόλο του «κακού» και κάποιος άλλος, εκτός των ΗΠΑ, οι οποίες προφανώς θα παραμείνουν προς το παρόν απλοί θεατές των γεγονότων, ίσως και διασκεδάζοντας από τον πανικό των εφησυχασμένων μέχρι σήμερα «συμμάχων» τους.

Η αλήθεια είναι ότι όλα φαίνονται τόσο ευνοϊκά για τη χώρα μας, ειδικότερα μετά τη σφυρηλάτηση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Αιγύπτου, που δείχνουν εξωπραγματικά. Δεν ξέρω, βεβαίως, κατά πόσο και αν πρέπει να μας ανησυχεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά.

Κάποιοι θα πουν ότι δεν υπάρχει ηχηρότερο μήνυμα από αυτή τη συνεργασία. Κάποιοι άλλοι θα αντιτείνουν ότι την ανάγκη να αποταθείς σε κάποιον τη νιώθεις όταν αυτόν τον υπολογίζεις ως συζητητή. Οποιον θεωρείς δεδομένο απλά τον γράφεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου. Ποιος έχει δίκιο θα το δείξει ο καιρός…

*Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα»,
[email protected]

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα