ΗΠΑ: Ενας άλλος Τραμπ στο διάγγελμα για το τείχος!

Ηρεμος και προεδρικός, δεν επικεντρώθηκε στους ψηφοφόρους του, αλλά προτίμησε να απευθυνθεί σε όλους τους Αμερικανούς

Από την 
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Μιλώντας για πρώτη φορά από το Οβάλ Γραφείο σε ζωντανή σύνδεση, ο ήρεμος και εξαιρετικά... προεδρικός Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στα νότια σύνορα της χώρας, σε μια προσπάθεια να πείσει για την αναγκαιότητα ανέγερσης του περιβόητου πλέον τείχους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αυτή τη φορά δεν επικεντρώθηκε στους ψηφοφόρους του, αλλά προτίμησε να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες της χώρας για να τους ενημερώσει για την ολοένα αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση, μια κρίση της καρδιάς και της ψυχής, όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία παράλληλα αποτελεί και μια κρίση ασφαλείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Στο διάρκειας εννιάμισι λεπτών διάγγελμά του, ο Τραμπ μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση πλήττει όλους τους Αμερικανούς και περισσότερο τους Αφροαμερικανούς και τους Λατινοαμερικανούς.

Σε μια προσπάθεια να τονίσει την ανάγκη άμεσης ανέγερσης του τείχους, ο πρόεδρος παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης στα σύνορα, περιγράφοντας τους παράνομους μετανάστες ως δολοφόνους, βιαστές και λαθρέμπορους ναρκωτικών.

Φράγμα

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, ο Τραμπ παρουσίασε και αρκετά στοιχεία, τα περισσότερα από τα οποία ωστόσο δεν ήταν ακριβή. Μίλησε για περισσότερες από 266.000 συλλήψεις ξένων με ποινικό μητρώο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 100.000 που κατηγορήθηκαν ή καταδικάστηκαν για επιθέσεις, 30.000 για σεξουαλικής φύσης εγκλήματα και 4.000 για βίαιους φόνους. Υποστήριξε ότι το 90% της ηρωίνης που πωλείται στις ΗΠΑ εισέρχεται από τα νότια σύνορα της χώρας και τόνισε ότι τα παιδιά των μεταναστών χρησιμοποιούνται ως πιόνια από τους διακινητές.

Για τον πρόεδρο Τραμπ, η μόνη λύση είναι η κατασκευή του -χαλύβδινου πλέον- φράγματος κατά μήκος των συνόρων και για τον λόγο αυτό ζητά από το Κογκρέσο 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι το φράγμα θα αποπληρωθεί από μόνο του, τόσο επειδή το κόστος των παρανόμων ναρκωτικών ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια τον χρόνο όσο και από τα οφέλη της νέας εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό και τον Καναδά.
Στον πρόεδρο Τραμπ απάντησαν με διάγγελμα η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, κατηγορώντας τον για παρουσίαση ψευδών στοιχείων και απόπειρα τρομοκράτησης του αμερικανικού λαού.