Νέα στοιχεία στην έρευνα Μούλερ για τον Μάναφορτ

Για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016

Νέα στοιχεία στην έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μούλερ για τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016, που αφορούν τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Πολ Μάναφορτ, είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Οι δικηγόροι του πρώην στενότατου συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου γνωστοποίησαν κατά λάθος ότι ο πελάτης τους κατηγορείται ότι έδωσε δεδομένα δημοσκοπήσεων σε ύποπτο πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Ο Μάναφορτ είχε κριθεί ένοχος τον περασμένο Αύγουστο για οκτώ κατηγορίες που σχετίζονται με φορολογική και τραπεζική απάτη. Ωστόσο, στη συνέχεια υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τις Αρχές και τον Μούλερ με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του. Στην πορεία, όμως, οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Μάναφορτ για ψευδορκία. Στη διάρκεια μιας δικαστικής ακρόασης τον Δεκέμβριο ο ομοσπονδιακός δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση του Μάναφορτ στην Ουάσινγκτον ζήτησε από την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει «ουσιαστικές αποδείξεις» για τις λεπτομέρειες της ψευδορκίας, που φέρεται ότι έχει διαπράξει ο Μάναφορτ.

Οι δικηγόροι του, στο πλαίσιο της υπεράσπισής του, κατέθεσαν χθες στην Ουάσινγκτον ορισμένα δικαστικά έγγραφα. Ομως ένα από αυτά -που έπρεπε να έχει παραλειφθεί- αποκάλυπτε ότι οι εισαγγελείς του Μούλερ, που έχουν αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, κατηγόρησαν τον Μάναφορτ ότι μοιράστηκε δεδομένα προεκλογικών δημοσκοπήσεων με τον Κονσταντίν Κιλιμνίκ, ο οποίος θεωρείται πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Μάναφορτ είχε πει ψέματα για τις σχέσεις του με τον Κιλίμνικ.