Αυξάνονται στην Τουρκία οι άθεοι λόγω Ερντογάν

Αυξάνεται με εντυπωσιακό ρυθμό ο αριθμός των άθεων πολιτών στην Τουρκία του Ερντογάν και υπαίτιος είναι, όπως όλα δείχνουν, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος και οι πολιτικές του

Τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του τουρκικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Konda, ο αριθμός των άθεων έχει τριπλασιαστεί. Η πίεση που άσκησε ο Ερντογάν σε μια ολόκληρη γενιά να στραφεί στη θρησκεία φαίνεται ότι είχε τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα. «Η τακτική προσευχή έχει γίνει κάτι σαν ένδειξη υπακοής προς την πολιτική εξουσία. Ακόμη και στα τζαμιά ακούει κανείς ιεροκήρυκες που αντικατοπτρίζουν ολοένα περισσότερο τις θέσεις της κρατούσας πολιτικής» τόνισε στην Deutche Welle o Τούρκος συγγραφέας και θεολόγος Τσεμίλ Κιλίτς.

«Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στην Τουρκία μοιάζουν με τους Ουμαγιάδες του δεκάτου εβδόμου αιώνα. Η προσευχή, όπως λέει το Κοράνι, είναι μια πράξη προσωπικής εξέγερσης έναντι της αδικίας. Οι Ουμαγιάδες, αντίθετα, εξελάμβαναν την καθημερινή προσευχή σαν πράξη υπακοής στον σουλτάνο, στο κράτος, στην εξουσία» εξηγεί ο Κιλίτς.

Στην Τουρκία του Ερντογάν η θρησκευτική πολιτική απλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής, με πρώτη την εκπαίδευση, αφού ο «σουλτάνος» φρόντισε να «ξηλώσει» την κοσμική εκπαίδευση, μία από τις βασικές πολιτικές του Ατατούρκ. Παρ' όλα αυτά, «σήμερα περισσότεροι άνθρωποι έχουν το θάρρος να δηλώσουν άθεοι» παρατηρεί η πρόεδρος του συλλόγου αθέων της χώρας Σελίν Ετσκεχέν.