«Στον αέρα» τα έργα των δήμων λόγω… επιτρόπου

Τα πάνω κάτω στους δήμους φέρνει η κατάργηση της λειτουργίας του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων των δαπανών των Οργανισμών Τοπικής ΑυτοδιοίκησηςΑπό την 1η Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται στον «Κλεισθένη», οι δήμοι δεν υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο των ενταλμάτων, με τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, κυρίως στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών, να… σηκώνουν στιλό, να προχωρούν σε «λευκή απεργία» και να μην υπογράφουν κανένα ένταλμα, επειδή φοβούνται μήπως βρεθούν μπλεγμένοι σε μελλοντικό έλεγχο και τους καταλογιστούν ευθύνες. Οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στα… κάγκελα, ζητούν παράταση του προληπτικού ελέγχου και φοβούνται πως κανένα έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετούς δήμους τόσο του νομού όσο και στο σύνολο της επικράτειας προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών έχουν υποβάλει παραιτήσεις από τη θέση τους και διευθυντές και υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών έχουν ζητήσει μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες. Εως την 31η Δεκεμβρίου 2018 όλα τα εντάλματα πληρωμών για έργα και υπηρεσίες στους δήμους ελέγχονταν από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν όλα είχαν γίνει βάσει νόμου, τότε η διαδικασία της πληρωμής προχωρούσε.

Τα εντάλματα πληρωμής πλέον υπογράφουν οι υπάλληλοι των δήμων, με το σύνολο των τελευταίων να αντιδρά και να αρνείται να υπογράψει. Η διαδικασία καταργήθηκε, καθώς, όπως σχολιάζουν αυτοδιοικητικοί, κρίθηκε ως… αντιαναπτυξιακή από την τρόικα.

«Υπάλληλοι δεν θέλουν να είναι προϊστάμενοι και δεν υπογράφουν» λέει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης. Επίτροπο, και μάλιστα σε κάθε δήμο, προκειμένου να ελέγχεται η νομιμότητα των εγκρίσεων, ζητά από την πλευρά του ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος. «Θα γίνει αλαλούμ» λέει.
Τις πρώτες παραιτήσεις από θέσεις ευθύνης μετρά ήδη ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Τσουκνιδάς. «Θα νεκρώσουν οι υπηρεσίες μας. Δεν θα λειτουργεί τίποτα» υποστηρίζει στη «δημοκρατία».

Την παράταση λειτουργίας του επιτρόπου ζητά ο δήμαρχος Λαγκαδά και β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης, σχολιάζοντας ότι «οι δήμοι και τα έργα είναι στον αέρα».
«Ο προληπτικός έλεγχος διασφάλιζε διαφάνεια και νομιμότητα» εξηγεί ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Β. Στολάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα