Τ.Τ.: Οι μικρομέτοχοι δικαιλωνουν Φιλλιπίδη

Στρέφονται κατά του του Δημοσίου αλλά και του διαδόχου του

Υπέρ του Αγγελου Φιλιππίδη και κατά του διαδόχου του στο «τιμόνι» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέωνα Παπαδόπουλου, αλλά και κατά του Δημοσίου στράφηκαν οι περίπου 72.000 μικρομέτοχοι του Τ.Τ., που δήλωσαν παράσταση πολιτική αγωγής στη δίκη για τα αποκαλούμενα «θαλασσοδάνεια», τα οποία φέρεται ότι χορηγήθηκαν από το ίδρυμα την περίοδο 2008-2010 χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος, που εκπροσωπεί μικρομετόχους της τράπεζας, αναφέρθηκε στην «τεράστια ζημία που υπέστησαν» κι έκανε λόγο για «δομικές ευθύνες του Δημοσίου» στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και στο κλείσιμό του.
Μάλιστα, οι μικρομέτοχοι, διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, μιλούν για «θράσος του Δημοσίου να επιθυμεί να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη, παριστάνοντας το θύμα, ενώ είναι ο θύτης στην υπόθεση αυτή». Αντιθέτως, αναφερόμενοι στον Αγγελο Φιλιππίδη υποστηρίζουν ότι είναι ο μόνος που πρέπει να εξαιρεθεί από τις ευθύνες, καθώς «η διοίκησή του τίμησε το δημόσιο συμφέρον και άφησε το Τ.Τ. σε εξαιρετική κατάσταση», τονίζοντας πως «στα τέλη του 2010 ήταν η τράπεζα με τις λιγότερες επισφάλειες».

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καλούνται να λογοδοτήσουν, εκτός από τους δύο πρώην επικεφαλής του ιδρύματος, Αγγελο Φιλιππίδη και Κλέωνα Παπαδόπουλο, άλλοι 33 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων στελέχη του Τ.Τ., αλλά και επιχειρηματίες, όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα, και ο Δημήτρης Μπακατσέλος, για το δάνειο ύψους 1.000.000 ευρώ που έλαβε εταιρία του όταν επικεφαλής του ιδρύματος ήταν ο Κλέων Παπαδόπουλος. Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται κατά περίπτωση αντιμέτωποι με βαρύτατα αδικήματα, όπως απιστία, απάτη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η επίμαχη δίκη, που εκφωνήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου και συνεχίστηκε χθες, έχει περάσει από σαράντα κύματα, καθώς τον περασμένο Μάρτιο, ύστερα από ακροαματική διαδικασία 1,5 έτους, η τότε πρόεδρος του δικαστηρίου είχε δηλώσει αποχή. Αποτέλεσμα ήταν η δίκη να αναβληθεί για άλλους 10 μήνες και να ξεκινήσει από την αρχή, με νέα σύνθεση, τον Δεκέμβριο του 2018.