Αρχίζει με αγκάθια η δεύτερη αξιολόγηση

Η «καυτή» ατζέντα με τις εκκρεμότητες

Ανοίγει σήμερα επισήμως, με τη συμμετοχή του αν. υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη στο Euro Working Group, η βεντάλια των διαβουλεύσεων για τη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί στις αρχές Μαρτίου η εκταμίευση της πρώτης δόσης 600.000.000 ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες.

Υπό το βλοσυρό βλέμμα των δανειστών, η Αθήνα καλείται να παρουσιάσει την πρόοδο στις 16 προαπαιτούμενες εκκρεμότητες που μεταφέρονται από το 2018. Αφετηρία, η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και συνακόλουθα οι ελάχιστες εισφορές των αυτοαπασχολουμένων που πρόκειται να «κλειδώσουν» τέλη Ιανουαρίου. 

Ακολουθεί το φλέγον πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και της αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη για την προστασία (και τα όρια) της πρώτης κατοικίας με την εισαγωγή διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ειδικό κεφάλαιο συνιστά το θέμα του Υπερταμείου και των εκκρεμών αποκρατικοποιήσεων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μεταφορά του ΟΑΚΑ, την αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ, τη ΔΕΣΦΑ, την επένδυση του Ελληνικού και την πώληση του δημόσιου μεριδίου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Για την αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε χθες ότι έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους δυνητικούς αγοραστές για να διασφαλιστεί ο έλεγχος του Δημοσίου στη θυγατρική ΕΛ.ΠΕ., η οποία κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και παραχώρησης υδρογονανθράκων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται επίσης η (καθυστερημένη) κατάθεση των προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, ενώ επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ.

Γ.Χ.