Στα χέρια της Εκκλησίας το νομοσχέδιο για περιουσία και κληρικούς

Προσχέδιο του νομοσχεδίου που αναμένεται να είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην Ειδική Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας...

... σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από δικό του αίτημα. Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, ωστόσο είναι γνωστό ότι το «αγκάθι» παραμένει και δεν είναι άλλο από τη μισθοδοσία των κληρικών.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, τόνισε: «Είχαμε τη χαρά να ακούσουμε όλο το σκεπτικό τού υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, το οποίο θα μας αποσταλεί εντός των ημερών, στη συνέχεια θα το μελετήσουμε διεξοδικά, θα απαντήσουμε γραπτώς και προφορικώς, και θα γίνει περαιτέρω συζήτηση σύμφωνα με την απόφαση της Ιεραρχίας». Ο Κώστας Γαβρόγλου έκανε γνωστό ότι εντός των επόμενων ημερών θα σταλθεί στην επιτροπή το νομοσχέδιο, «στη μορφή βάσει της οποίας θα θέλαμε να συνεχιστεί η συζήτηση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τη μισθοδοσία του κλήρου φέρεται ότι κινείται στο πνεύμα του κειμένου της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου, ενώ ο τρόπος εφαρμογής δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατήσει πρακτικά την Εκκλησία πλήρως δεσμευμένη στο άρμα του κράτους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μορφή αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί την Εκκλησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ κατέθεσε στην Ιερά Σύνοδο αίτηση άμεσου σύγκλησης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.