Μυστήριο με το «άδειασμα» ( ; ) του Βέμπερ στον Κυριάκο για το «deal» με την ΠΓΔΜ

Ο ύποπτος και εχθρικός για τη χώρα μας ρόλος του γνωστού ανθέλληνα Μάνφρεντ Βέμπερ επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά

Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν σπάει τη σιωπή του και αφήνει στα κρύα του λουτρού τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού πρώτα εξασφάλισε τη στήριξή τους στην υποψηφιότητά του. 

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ως χθες τηρούσε σιγήν ιχθύος αφήνοντας να εννοηθεί ότι στηρίζει τη γραμμή Μητσοτάκη στο Σκοπιανό, τώρα με συνέντευξή του στο EURACTIV όχι μόνο τάσσεται υπέρ της λύσης, αλλά καλωσορίζει σε ένα «ευρωπαϊκό μέλλον» την ΠΓΔΜ και με διπλωματικό τρόπο υποβιβάζει τις δυνατότητες της Ν.Δ. να παρέμβει στις εξελίξεις και να μπλοκάρει την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαφωνία της Ν.Δ. με τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης είχε η κυβέρνηση και «η αντιπολίτευση δεν είναι απαραίτητη για την αποδοχή ενός συμβιβασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού». Αργά χθες το βράδυ, πάντως, ο κ. Βέμπερ διέψευσε αυτές τις αναφορές και δήλωσε ότι σέβεται τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πισώπλατες μαχαιριές όμως δεν σταματούν εδώ για τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., καθώς ακόμα ένα στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «εκθέτει» το αδελφό κεντροδεξιό κόμμα στην Ελλάδα για «διγλωσσία». Συγκεκριμένα, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ, επίσης σε συνέντευξή του στο EURACTIV, αναφέρει ότι «στις συνομιλίες (σ.σ.: στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) δηλώνει ότι θα αποδεχθεί την επικυρωμένη συμφωνία όταν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση» και συμπληρώνει: «Η Ν.Δ. όταν έρθει στην εξουσία θα αποδεχθεί και θα εφαρμόσει μια επικυρωμένη συμφωνία. Διότι η Ν.Δ. δεν έχει πει ότι εάν είναι επικυρωμένη δεν θα την αποδεχτεί».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον κ. Μητσοτάκη, ο Eλμαρ Μπροκ τόνισε ότι «εκτός της Συμφωνίας (σ.σ.: των Πρεσπών) πιστεύω ότι η κυρία Μέρκελ υποστηρίζει τη Ν.Δ. ως προς όλα τα υπόλοιπα θέματα».