Στο έλεος του καιρού και των Ρομά το Μάτι

Οι κάτοικοι ακόμα περιμένουν τις άδειες για να επισκευάσουν τα σπίτια, ενώ καταγγέλλουν και πλιάτσικο

Ρεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Ισοπεδωμένα σπίτια, καμένα αυτοκίνητα, δρόμοι γεμάτοι κομμένους κορμούς δέντρων και λιγοστοί κάτοικοι, που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επαναφέρουν μια υποτυπώδη κανονικότητα στην περιοχή, συνθέτουν το σκηνικό στο Μάτι έξι μήνες μετά τον πύρινο όλεθρο που άφησε πίσω του 100 νεκρούς.

Οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάνουν λόγο για έντονη εγκατάλειψη και αδράνεια από την πλευρά του δήμου καθώς, όπως λένε, από τη μοιραία ημέρα όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα, αλλά η κατάσταση έγινε χειρότερη. «Η μόνη παρουσία του δήμου στην περιοχή μετά την τραγωδία ήταν για να ανάψει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο για το θεαθήναι. Το Μάτι είναι ακόμη σε πένθος και μάλιστα βαρύ, η λίστα των νεκρών δεν έχει κλείσει» λέει στη «δημοκρατία» ο Μανώλης Χατζηχρίστος, που ζει στην περιοχή 30 χρόνια και είδε το ένα του σπίτι να καίγεται ολοσχερώς και το άλλο να υφίσταται υλικές ζημιές από τη φωτιά.

Αγανάκτηση

Οπως καταγγέλλει, δεν έχει ακόμη δοθεί καμία άδεια επισκευής και ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων σπιτιών, με αποτέλεσμα οι ήδη υπάρχουσες ζημιές να γίνονται εντονότερες από την κακοκαιρία. «Εδώ είναι η πρώτη μου κατοικία και αναγκάστηκα να βάλω λεφτά από την τσέπη μου για να φτιάξω τις ζημιές, χωρίς να περιμένω τη σχετική άδεια. Ας έρθουν να με καταγγείλουν ότι έβαψα τους καμένους τοίχους και αντικατέστησα τα καμένα παράθυρα» αναφέρει φανερά εξοργισμένος και τονίζει ότι όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επισκευάσει μόνος του τις φθορές είναι αναγκασμένος να υποφέρει από την υγρασία και τη βροχή που προκαλούν διάβρωση, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη τη διαμονή τους.

Παράλληλα με τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας που καθυστερεί την έκδοση των αδειών, η έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική εισβολή των Ρομά, οι οποίοι επιδίδονται σε ανελέητο πλιάτσικο στα κατεστραμμένα σπίτια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχρίστο, από τα τέλη Ιουλίου και μετά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι διαρρήξεις στο Μάτι αλλά και στον Νέο Βουτζά. «Δεν τολμάμε να βγούμε από τα σπίτια μας, οι Ρομά μπαινοβγαίνουν στην περιοχή και ρημάζουν τις κατοικίες, ενώ η Αστυνομία είναι απούσα» εξηγεί και καταλήγει: «Σε δέκα ημέρες οι κατασκηνώσεις του δήμου θα κλείσουν για οικονομικούς λόγους και όσοι πυρόπληκτοι έμειναν άστεγοι θα βρεθούν στον δρόμο. Ζούμε πρωτόγονες και πρωτόγνωρες καταστάσεις».