Υποπτη έκθεση «απογειώνει» την τουρκική οικονομία

Διεθνής τράπεζα την κατατάσσει (;) -το 2030- στην κορυφή της ΕυρώπηςΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Ποδαρικό με το… αριστερό έκανε και για το 2019 η τουρκική λίρα, καθώς μια νέα πτώση του εθνικού νομίσματος ήλθε να διακόψει τη σχετική νηνεμία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, μηνών κατά τους οποίους οι πληθωριστικές πιέσεις στο νόμισμα της Τουρκίας είχαν εμφανίσει τάσεις αποκλιμάκωσης.

Αν και η οικονομική κρίση έχει ενσκήψει για τα καλά στην Τουρκία -η λίρα και ο καλπάζων πληθωρισμός έχουν οδηγήσει τη χώρα στη χειρότερη οικονομική επίδοσή της την τελευταία διετία, πλήττοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και των τραπεζών-, νέα μελέτη της πολυεθνικής τράπεζας Standard Chartered Plc ήλθε να δώσει αέρα αισιοδοξίας στην Τουρκία, προβλέποντας ότι σε 11 χρόνια από σήμερα η οικονομία της όχι μόνο θα έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, αλλά θα έχει ξεπεράσει σε επιδόσεις οικονομίες-κολοσσούς, όπως αυτές της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η έκθεση (προκαλεί εύλογα ερωτήματα) προβλέπει ότι έως το 2030 η Τουρκία θα είναι η πρώτη οικονομία της Ευρώπης και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο!

Η ίδια οικονομία, στην οποία μέχρι πρότινος δείγμα ανάπτυξης αποτελούσαν, κατά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι… πωλήσεις ψυγείων! Καθοριστικοί παράγοντες που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της τουρκικής οικονομίας και την επιτάχυνσή της σε τέτοιον βαθμό, ώστε να μετατραπεί σε ηγέτιδα οικονομική δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές που σχολίασαν τα ευρήματα, η διαρκώς επεκτεινόμενη μεσαία τάξη και η αύξηση του πληθυσμού, που μεταφράζεται σε νέα εργατικά χέρια.

Το παράδειγμα της Τουρκίας δεν είναι το μοναδικό. Αν τα στοιχεία της έκθεσης ευσταθούν, σημερινές αναδυόμενες οικονομίες το 2030 θα είναι επτά από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις.

Εντυπωσιακό είναι την ίδια ώρα το γεγονός ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία βρίσκονται ήδη εκτός του top 10 των μεγάλων οικονομιών, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη σήμερα οικονομία της Ευρώπης, «τερματίζει μετά βίας» στη δέκατη θέση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα