Ταμεία: Νέα ρύθμιση (εξπρές) για ελεύθερους επαγγελματίες

Θα περιλαμβάνει 120 δόσεις και «κούρεμα» της βασικής οφειλής έως και 70% μέσω επανυπολογισμού των χρεώνΔιπλό «κούρεμα» των οφειλών και πολλές μηνιαίες δόσεις, που θα φτάνουν έως και τις 120, προβλέπει η ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, την οποία ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. 

Πρόκειται για μια ρύθμιση-εξπρές, περιορισμένης διάρκειας (έξι μήνες), που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» της βασικής οφειλής έως και κατά 70% μέσω του επανυπολογισμού των οφειλών. Η ρύθμιση θα «κουμπώνει» με σχετικό πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ, το οποίο θα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους ελεύθερους επαγγελματίες να επαναδραστηριοποιηθούν ή να ανοίξουν και πάλι τα μπλοκάκια τους.

Η νέα ρύθμιση προς τα Ταμεία, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου, αφού πάρει το πράσινο φως των δανειστών, θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους, έχουν παλιές οφειλές και σήμερα εξαιρούνται αυτομάτως από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, επαγγελματίες και αγρότες που είναι ενεργοί, καθώς και όσοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση, οι οποίοι, ενώ πληρούν τα ασφαλιστικά κριτήρια για να λάβουν σύνταξη, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση, καθώς έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ· χρέη που πλέον έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ο επανυπολογισμός σχεδιάζεται να γίνει με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δημιουργίας των χρεών, ενώ μελετάται και ο αναπροσδιορισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά των 158 ευρώ τον μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και των 58 ευρώ για τους αγρότες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το «κούρεμα» για έναν επαγγελματία με οφειλές 25.000 θα είναι της τάξης των 10.000 ευρώ. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι από τη ρύθμιση θα ωφεληθούν όλοι οι οφειλέτες με χρέη έως 55.000 ευρώ. Οι προσαυξήσεις θα «κουρεύονται» κατά 85%, στα πρότυπα του εξωδικαστικού. Μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής θα προκύπτουν οι δόσεις, οι οποίες θα είναι 36 για οφειλές έως 3.000 ευρώ και έως 120 για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.

Εχει προταθεί το ύψος της μηνιαίας δόσης να είναι χαμηλό, πιθανότατα 50 ευρώ, και ο αριθμός των δόσεων να είναι συνδεδεμένος με το ύψος της οφειλής. Ωστόσο, οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Οσο για το πρόγραμμα επιδότησης των επαγγελματιών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ. Οι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας θα αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα και θα παραμένουν ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος. Προϋπόθεση για να λάβουν την ενημερότητα είναι να πληρώνουν με συνέπεια τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, ακόμη κι αν οφείλουν εισφορές και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Από την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ θα παρακρατείται ποσοστό 25%, που θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι της εξόφλησης των οφειλών.

Με τις συνολικές οφειλές προς τα Ταμεία να υπερβαίνουν τα 34 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 οφειλέτες είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, 350.000 είναι αγρότες και περίπου 20.000 αυτοαπασχολούμενοι. Από αυτούς περίπου 80.000 εκτιμάται ότι είναι οι οφειλέτες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα