Σκληραίνει (με τροπολογία) η διαδικασία λήψης «χρυσής βίζας»

Πιο ασφυκτικό έλεγχο στη διαδικασία πληρωμής των χρημάτων από ξένους υπηκόους που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη λεγόμενη «χρυσή βίζα», δηλαδή πολυετή άδεια παραμονής, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας

Οι αλλαγές συνδέονται και με την πρόσφατη υπόθεση με τους Κινέζους αγοραστές ακινήτων μέσω μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) ελληνικών τραπεζών που είχε προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Η τροπολογία προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως το ελάχιστο ποσό που πρέπει να επενδύσουν σε ακίνητα οι ξένοι υπήκοοι προκειμένου να πάρουν «χρυσή βίζα» (τα 250.000 ευρώ) πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα να αναπροσαρμόζεται το ελάχιστο ποσό (δηλαδή τα 250.000 ευρώ που ισχύει σήμερα) με το οποίο θα εξασφαλίζεται η «χρυσή βίζα», με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οικονομικών και Οικονομίας.

Η υπόθεση με τους Κινέζους αγοραστές που χρησιμοποιούσαν POS ελληνικών τραπεζών για να αγοράζουν, ενίοτε με δόσεις, ελληνικά ακίνητα διερευνάται από τις δικαστικές Αρχές.