Σενάρια στις Βρυξέλλες για ετήσια αναβολή στο Brexit

Σκέφτονται να δώσουν παράταση στη Μέι, που δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη βρετανική ΒουλήΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Aνοιχτή στην ιδέα να εξετάσει τρόπους αναβολής του Brexit φέρεται πως είναι η Ε.Ε., την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν χθες λόγο για μια καθυστέρηση λίγων μηνών ή μέχρι και ενός έτους στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες είναι πια κοινό μυστικό πως μια τέτοια κίνηση τελικά δεν αποτελεί φίλτρο σωτηρίας για μια ούτως ή άλλως διαιρεμένη πολιτικά χώρα.

Ανώτατοι αξιωματούχοι χωρών-μελών της Ενωσης που γνωρίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσαν στο Reuters ότι η παράταση της προθεσμίας της βρετανικής αποχώρησης, που λήγει στις 29 Μαρτίου, γίνεται όλο και πιο πιθανή, καθώς η Τερέζα Μέι αγωνίζεται να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία στην οποία κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξελίξεις

«Πλέον είναι η πιο πιθανή εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ενωσης περιμένουν τώρα ότι η Μέι είτε θα ηττηθεί στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή είτε θα αναβάλει την αναμέτρησή της με τους βουλευτές, όπως έκανε τον Δεκέμβριο.

«Φυσικά και μπορούμε να αναβάλουμε το Brexit. Κανείς δεν θέλει μια έξοδο χωρίς συμφωνία» δήλωνε την ίδια στιγμή στο Reuters άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, θέτοντας τα πολλαπλά ερωτήματα που προκύπτουν και επιζητούν άμεσα απαντήσεις: «Το θέμα παραμένει. Προς τι η αναβολή, λοιπόν; Για τη διεξαγωγή εκλογών; Για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος;»

Στη Βρετανία, πάντως, ο Τζέρεμι Κόρμπιν σε ομιλία του χθες τόνισε πως το Εργατικό Κόμμα θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας της Μέι με την Ε.Ε. για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε πως αν το βρετανικό Κοινοβούλιο την καταψηφίσει, τότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές.

Οπως είναι ήδη γνωστό, την ερχόμενη Τρίτη οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν για τη συμφωνία της Μέι με τους Ευρωπαίους για το Brexit και, όπως αναμένεται, θα την απορρίψουν. Παρ’ όλα αυτά η Βρετανίδα πρωθυπουργός αρνείται -τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή- να υποχωρήσει από το σχέδιο συμφωνίας της.

Ωστόσο -όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές- τα περιθώρια ελιγμών της Μέι τελειώνουν, καθώς την Τετάρτη οι βουλευτές υπερψήφισαν το αίτημα η κυβέρνηση να καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο εντός μόλις τριών εργάσιμων ημερών αν χάσει την ψηφοφορία της 15ης Ιανουαρίου, κι όχι σε 21 ημέρες, όπως προγραμματιζόταν αρχικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα