Ετος Νίκου Σκαλκώτα στο Μέγαρο

Αφιερωμένο στον συνθέτη το 2019, με συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις και την παρουσίαση του αρχείου τουΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Μια χρονιά αφιερωμένη στον Νίκο Σκαλκώτα θα είναι το 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι τέσσερις φορείς που συστεγάζονται εκεί (Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών) συνεργάζονται για την υλοποίηση μιας μελωδικής χρονιάς, όπου ο διάσημος συνθέτης θα έχει την τιμητική του.

Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, εφαλτήριο για την πραγματοποίηση του ετήσιου αφιερώματος ήταν η παραχώρηση του Αρχείου Σκαλκώτα από το Ιδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου – Μαρίκας Παπαϊωάννου στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» καθώς και η συμπλήρωση των 70 χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη. Ετσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στους χώρους του πολιτιστικού ιδρύματος έχουν οργανωθεί επετειακές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν συναυλίες, συζητήσεις, έκθεση, ένα διεθνές συνέδριο, διαγωνισμό σύνθεσης αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η ιδιοφυΐα

Ο στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι να μας συστήσουν ξανά τον Ελληνα συνθέτη και την ιδιοφυΐα της μουσικής του. Φιλοδοξούν παράλληλα να καταδείξουν ότι η μουσική του Σκαλκώτα, συναρπαστική και απρόβλεπτη, μπορεί να μιλήσει απευθείας όχι μόνο στους «γνώστες» αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει σήμερα, όπου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δίνει μια μοναδική συναυλία στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» σε μουσική διεύθυνση Λέον Μποτστάιν, ενώ έχει προγραμματιστεί και μια μεγάλη σύγχρονη έκθεση με αναλογικά και ψηφιακά μέσα, βασισμένη στο πρωτότυπο υλικό του Αρχείου του Νίκου Σκαλκώτα (Νοέμβριος – Δεκέμβριος).

Ανάμεσα στις δράσεις που ξεχωρίζουν είναι το Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο για τον Νίκο Σκαλκώτα, που θα λάβει χώρα από τις 29 Νοεμβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου, αλλά και οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», με συμμετέχοντες εξέχοντα μέλη της μουσικής κοινότητας.

Το Αρχείο του Νίκου Σκαλκώτα, το οποίο έχει περάσει στα χέρια της Βιβλιοθήκης από τον περασμένο Ιούνιο, άρχισε να δημιουργείται ουσιαστικά αμέσως μετά τον πρόωρο θάνατό του το 1949. Χάρη στην πρωτοβουλία φίλων και θαυμαστών του ιδρύθηκε η Εταιρεία Φίλων Σκαλκώτα με σκοπό τη συγκέντρωση, τη διαφύλαξη και τη διάδοση του έργου του. Μετά τον θάνατο του Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου, που υπήρξε επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, το αρχείο περιήλθε στην κατοχή του Ιδρύματος Αιμιλίου Χουρμουζίου και Μαρίκας Παπαϊωάννου. Από τον Ιούνιο του 2018 άρχισε μια νέα περίοδος όσον αφορά τις προσπάθειες για την ανάδειξη και προβολή του έργου του Νίκου Σκαλκώτα.

Στόχος της Βιβλιοθήκης είναι το εν λόγω αρχείο να αποτελέσει ένα πλούσιο κέντρο έρευνας για τον συνθέτη, γι’ αυτό και στις άμεσες ενέργειες συμπεριλαμβάνονται η ψηφιοποίηση όλου του υλικού και η σύνταξη ηλεκτρονικού καταλόγου περιεχομένων ώστε να διευκολύνεται η έρευνα από απόσταση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα