Παυλόπουλος: Δικαστικώς ενεργές οι ελληνικές διεκδικήσεις

Ο Πρόεδρος έθεσε καθαρά το θέμα των αποζημιώσεων στη Μέρκελ, μιλώντας και για προσφυγή στο Διεθνές ΔικαστήριοΤο μείζον ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Προκόπης Παυλόπουλος στην Ανγκελα Μέρκελ, την ώρα μάλιστα που το Βερολίνο συνεχίζει εμμονικά να θεωρεί ότι δεν υφίσταται θέμα. 

Γι’ αυτό άλλωστε ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ευθέως ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, προαναγγέλλοντας μπροστά στην καγκελάριο ότι, αν δεν υπάρξει διμερής συμφωνία, «οφείλουμε να λύσουμε το σχετικό ζήτημα στο αρμόδιο δικαιοδοτικό φόρουμ και στη βάση του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Παράθυρο για Χάγη

Με άλλα λόγια, ο κ. Παυλόπουλος προανήγγειλε προσφυγή της ελληνικής πλευράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Ανγκελα Μέρκελ επί της ουσίας δεν απάντησε και επέμεινε διά της πλαγίας οδού στην πάγια άρνηση των γερμανικών κυβερνήσεων να αποζημιώσουν τη χώρα για τα τρομερά δεινά που υπέστη στην Κατοχή, καθώς περιορίστηκε να… ψελλίσει κάποια λόγια συμπάθειας για τον ελληνικό λαό – όσον αφορά, όμως, αποκλειστικά το ηθικό σκέλος και μόνο. Αλλωστε, όπως έγραψε η «δημοκρατία» την Πέμπτη, ο βασικός σκοπός του ταξιδιού της στην Αθήνα δεν ήταν να προσφέρει στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα ή να… καταχερίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αρνητική στάση της Ν.Δ. στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να ασκήσει αφόρητες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Αυτά, την ώρα που αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το πόρισμα της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής, όπου καταγράφονται και κοστολογούνται λεπτομερώς και πλήρως εμπεριστατωμένα όλες οι καταστροφές που προκάλεσαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε, βέβαια, με θετικά λόγια στη στάση της κυρίας Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Υστερα από την άρση των παρανοήσεων, η Γερμανία και εσείς στηρίξατε την Ελλάδα για την έξοδο από την επώδυνη περίοδο των Μνημονίων. Η στήριξη της Ελλάδας ήταν κάτι καλό και για τη Γερμανία, αλλά τόνωσε και τη δική σας ηγετική φυσιογνωμία» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Από την πλευρά της, η κυρία Μέρκελ τόνισε: «Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα και ξεκινά μία νέα φάση, που θα στηρίξουμε σε διμερές επίπεδο».

Προτού προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο, η Γερμανίδα καγκελάριος κατέθεσε στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη, παρουσία του Αλέξη Χαρίτση, και ενώ είχε δημιουργηθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα στην Αθήνα από το γεγονός ότι έκλεισαν όλοι οι δρόμοι του κέντρου για λόγους ασφαλείας. Επισκέφτηκε επίσης τη Γερμανική Σχολή, όπου απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών.

Δυστυχώς ήταν λάθος η μετάφραση

Μια λανθασμένη διατύπωση του μεταφραστή προκάλεσε αρχικά διαφορετικά συμπεράσματα σε όσους δεν γνωρίζουν γερμανικά, καθώς δημιούργησε την εντύπωση ότι η Ανγκελα Μέρκελ έδειχνε να συμφωνεί με την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στον ελλαδικό χώρο.

Στην πραγματικότητα η κυρία Μέρκελ έριξε την ευθύνη στους ναζί, τους οποίους μάλιστα αποκάλεσε  «εθνικοσοσιαλιστές», αφού οι Γερμανοί αποφεύγουν να πουν τη συγκεκριμένη λέξη για να ξορκίσουν το εγκληματικό παρελθόν τους, και περιορίστηκε στην… ηθική ευθύνη. «Αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα, γι’ αυτό είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δύο κρατών» ήταν η ακριβής φράση της. Κατά τα λοιπά, ούτε λόγο δεν έκανε για τα σχεδόν 300 δισ. ευρώ των αποζημιώσεων.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα